Zanzibár Utazás Útmutató - Minden, amit indulás előtt tudnod érdemes

Utoljára frissült:

Szerző:

Tibor

Az Indiai-óceánon, Afrika partjainak közelében fekszik egy sziget, mely már az ókor hajnalán is fontos volt a tengeri kereskedelem számára. A kereskedők a monszunokat meglovagolva keresztülhajóztak az Indiai-óceánon, és a mai Zanzibár város környékén találtak védett kikötőkre.

Zanzibár fontossága a világ tengeri kereskedelmében a gyarmatosítás koráig megmaradt, ennek köszönhetően pedig a sziget fűszereihez hasonlóan színes kultúra alakult ki. A Fűszerek Szigetének nagyszerűségét bizonyítja, hogy az ománi szultán a 19. század elején ide helyezte át székhelyét.

Tartalomjegyzék

Zanzibár térkép

(térkép)

A Tanzániai Egyesült Köztársaság autonóm régióját képező, 2462 négyzetkilométer területű Zanzibár régió az Indiai-ócéánon található, de Afrikai partjaitól csupán körülbelül 35 km-re helyezkedik el. Az autonóm régiót két nagyobb és több kisebb sziget alkotja.

A főszigetre, Ungujára általában csak Zanzibárként hivatkoznak, és a látogatók 99%-a ide is érkezik. A másik nagyobb sziget, Pemba turizmusa jóval kevésbé fejlett. A fősziget domborzata változatos, és bár legmagasabb pontja csupán 120 méter magas, a sziget belsejében is bukkanhatunk lenyűgöző látványt nyújtó völgyekre és dombvidékekre. Unguja 85 km hosszú és 39 km széles.

Zanzibár melyik szigetét, melyik területét válasszuk?

zanzibár nungwi fehér homokos óceánpart

Nungwi és Kendwa között található a Kendwa Beach Gallery épülete fantasztikus környezetben

A szálláshelyek túlnyomó többsége a főszigeten találhatóak, és a privát szigeteken található resortok túlnyomó többsége is a fősziget közelében helyezkedik el. Az útmutatóban az egyszerűség kedvéért Zanzibár néven a főszigetre fogunk hivatkozni.

Pemba szigete jelentősen fejletlenebb, így csak a legkalandvágyóbbaknak tudjuk ajánlani, illetve azoknak, akik nyaralásukat nagyobb elszigeteltség mellett, érintetlen környezetben szeretnék tölteni.

A főszigeten már nagyobb a mozgástér, a külföldi utazók körében legnépszerűbb területek a következők, ezeket lejjebb bővebben is bemutatjuk:

  • Nungwi
  • Kendwa
  • Paje
  • Jambiani
  • Matemwe
  • és persze a főváros Világörökség részét képező óvárosa, Stone Town

A sziget északi és déli csücske 100 kilométerre található egymástól, így a programok és kirándulások szemponjából szinte mindegy, hogy hol szállunk meg. Zanzibár-élményünk legfontosabb eleme a megfelelő szállás kiválasztása lesz.

Zanzibári szállások árai és típusai

100+ válogatott szállás 6 trópusi úti célra, három kategóriában, szállások oldalunkon.

Maisha Nungwi

$

Nungwi, Zanzibár

8.7/10

Maisha Nungwi remek ár-érték arányú zanzibári nungwi hotel
Remek ár-érték arány Nungwi Beachnél csodás környezetben, két medencével, wellnessel, kiváló reggelivel

Nungwi Inn Beach Cottages

$

Nungwi, Zanzibár

8.5/10

Nungwi Inn közvetlenül a parton bár étterem reggeli
Nungwi Beach sokak szerint legjobb részén, néhány lépésre a parttól. Tiszta, csendes, de közel a nyüzsgés.

Kizikula

$$$

Kizimkazi, Zanzibár

9.6/10

kizikula négy csillagos hotel zanzibár kedvelt részén remek értékelésekkel
Kiemelkedően jó értékelések és reggeli. Minimalista építészeti megoldások, ingyenes kerékpárok felfedezéshez.

Zanzibár a kedvezőbb árú trópusi úti célok közé tartozik. Szállodái, resortjai és vendégházai jellemzően kategóriától függetlenül olcsóbbak, mint más népszerű trópusi szigeteken, és a főszezonban sem sokkal drágábbak az árak, mint a szezonon kívül.

Ennek ellenére a szálláshelyek választéka sem rossz. A legfölsőbb kategóriákban kicsivel kisebb a kínálat ugyan, ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy a szigeten bármiféle luxust nélkülöznünk kellene, ha pénztárcánk megengedi. Részletes bejegyzésünk: Mennyibe kerül egy Zanzibár utazás? Árak, szállás, programok

A legalacsonyabb kategóriákban hostelek, AirBnBk, vendégházak és családias bread & breakfast szálláshelyek találhatóak, amelyek amellett, hogy olcsók, a helyi kultúra megismerése szempontjából autentikusabb élményeket nyújthatnak. Ezek árai fejenként és éjszakánként már 2 – 3 ezer forinttól elérhetők.

Középkategóriás szállodai szobák 10 – 20 ezer forinttól kezdődnek éjszakánként, míg a középkategória tetején választhatjuk a luxushotelek és resortok legolcsóbb szobáit, a teljes ellátás helyett csak reggelivel.

A felső kategória akár éjszakánként 100 ezer forint környékétől kezdődik: Kiváló értékelésű ötcsillagos resortok és hotelek szobái, lakosztályai vagy villái érhetők el. Ezek a teljes ellátáson túl számos esetben tartalmaznak kedvezményesen vagy ingyenesen egyéb szolgáltatásokat is, például szervezett túrákat, reptéri transzfert.

Zanzibár időjárás - Mikor érdemes utazni?

A trópusi éghajlatú Zanzibárban egész évben kellemes a hőmérséklet: az évi középhőmérséklet 27 °C körüli, esték ritkán 20 fok alattiak, és igazán forró napok csak ritkán fordulnak elő.

Zanzibár 4 évszaka (2 száraz, 2 esős) azonban alapvetően meghatározza nem csak a csapadékmennyiséget, hanem azt is, hogy mikor érdemes utazni. Részletes bejegyzésünk: Zanzibár időjárás - Mikor érdemes utazni?

zanzibár időjárás grafikon esős napok száma napsütés és csapadékmennyiség feherhomok grafikon

Főszezonnak számít a júniustól októberig tartó száraz évszak, a december végi ünnepi időszak, és kisebb mértékben a januártól március közepéig tartó másik száraz évszak. Zanzibári utazás legnépszerűbb időpontja nyilván a főszezon, ilyenkor a legnagyobb a legzsúfolság, és az árak ilyenkor a legmagasabbak.

Amennyiben olcsóbb és csendesebb kikapcsolódásra vágyunk, választhatjuk novemberi-decemberi esős évszakot, melynek esői rendszerint hamar eloszlanak, a március végétől május végéig tartó másik esős évszak azonban jelentősen esősebb, a látogatás ebben az időszakban nem javasolható.

Időjárási szempontból strandélményekhez a június-október közötti időszakban a legjobb a Fűszerek Szigete, mivel ilyenkor kevesebb a csapadék és viszonylag hűvösebb van: az átlagos maximum hőmérséklet 29-30 °C.

Zanzibár repülőjegyek - Lehet-e és érdemes-e olcsón utazni?

fehér homokos óceánpart hullámokkal habokkal zanzibáron

A szállás és étel árakkal ellentétben a Zanzibárra tartó repülőjegyek árai nem olcsók. A Fűszerek szigetére minimum 1 átszállással és jó esetben 12-15 óra teljes utazási idővel érhetők el, de már a 2 átszállásos, 20 óra alatti megoldások is kedvezőnek mondhatók. Részletes bejegyzésünk: Zanzibár repülőjegy tippek - Árak, időzítés, útvonalak

A kedvezőbb árú és kevesebb átszállásos jegyek esetén is előfordulhat, hogy hosszú a várakozási idő átszálláskor, erre érdemes odafigyelni a jegy foglalásakor.

Az útmutató írásától maximum három hónapra 220 és 340 ezer forint között érhetők el legolcsóbban, de még ezek között is találhatunk 3 átszállásos és 50 óra teljes utazási idejű jegyeket is.

Az út időtartama és az átszállások száma Zanzibár repülőjegyek esetében ritkán észrevehető a jegyek árán, ezért ezekre fontos külön odafigyelni. Sok más trópusi úti céllal ellentétben Zanzibár diszkont légitársasággal való megközelítése nem számottevően olcsóbb.

A bécsi indulás Zanzibár felé tartó repülőjegyek esetében akár 50-100 ezer forinttal olcsóbb jegyekre is bukkanhatunk, de az átszállások száma és ideje szempontjából legkedvezőbb verziókat hamar elkapkodják, így legtöbbször a bécsi indulás olcsóbb jegyeket, de akár 5-10 órával hosszabb utazási időket jelent.

Internet, SIM kártya, WIFI Zanzibáron

Általában a repülőtéren kevésbé éri meg kártyát venni, mert sokszorosába fog kerülni, mint egyébként. Fizikai SIM esetén érdemes az Airtel, míg eSIM esetén (még itthonról) az Airalo szolgáltatását megfontolni. Ezutóbbi, pl. 3 GB adat alig 4000 forintért, használata sokkal kevésbé macerás, de nem minden telefon tudja kezelni az eSIM-et. Iphone10 még nem, de az ennél újabb iPhone-ok tudják, Samsung esetében az S10 még nem, ennél újabb Galaxy-k már igen, kivéve S20 FE.

A szállodákban ugyan elérhető wifi, de néhány kivételtől eltekintve lassúcska lesz az internet. Érdemes a mobilnet irányába elmozdulni, mely a szállodától távol, még a tengeren is működni fog.

Zanzibár legkedveltebb régiói

zanzibár sziget unguja déli csücskén

Az északi rész nagy előnye, hogy apály idején sem húzódik túl messze vissza a víz, főképp a nyugati oldal alkalmas egész napos fürdésre, úszásra.

Nungwi

Nungwi a sziget északi csúcsán fekszik. Itt jellemzően magasabb kategóriájú és luxusszállodákkal találkozunk, remek strandok és pezsgő éjszakai élet várja a látogatókat. Éttermek, bárok és üzletek nagy számban találhatók a környéken.

Nungwit a vízi sportok kedvelői is szeretni fogják: szörfözés, sznorkelés és búvárkodás a legnépszerűbbek közülük. A térségben itt a legjobb a vízminőség, és itt található néhány a sziget legjobb strandjai közül is, például a gyakran fotózott Nungwi Beach.

A parttól egy-kétszáz méterrel beljebb már alacsonyabb kategóriájú, 20-30e forintos szállások is elérhetők, míg közvetlenül a parton található luxusszállások 100-150e forinttól kezdődnek éjszakánként, a csúcsszezonban.

Kendwa

nungwi beach és kendwa beach között

Ahogy a madár lát Kendwa Beach irányába, naplementekor, dagály idején

Kendwa és Nungwi között a parton találjuk a látványos Kendwa Beach Gallery épületét. Kendwa tehát Nungwitól déli irányban található Zanzibár északi félszigetének nyugati partján.

A térség legnagyobb vonzerejét fantasztikus partja jelenti: apály idején az északi Nungwi Beachtől több kilométer hosszan végig lehet sétálni a parton Kendwáig, sőt még azon is túl. A parton a hullámzás kialakította szikláknak köszönhetően biztosan találunk árnyékot még akkor is, ha a hotelek vagy egyéb tényezők miatt pálmafák épp nem szegélyezik a partot.

Kendwa Beach a legnépszerűbb része, de az egész part egy nagy beach a szigetnek ezen a részén.

Matemwe és Kiwengwa

Az északi rész keleti oldalán szintén nagy összefüggő fehér homokos partot találunk a két népszerű rész, Matemwe és Kiwengwa között. Kissé már elcsépelt Zanzibárral kapcsolatban, de fantasztikus a part, a fények, a türkiz óceán.

kagyót kereső ember matemwe beachen naplemente idején

Kagylószedés naplementében Matemwe Beachen

A közelben található a Mnemba-sziget, amely a búvárkodók és a természetbarátok paradicsoma. Szervezett túrákat érdemes a hotelben foglalni vagy TripAdvisoron keresgélni.

Paje és Jambiani

zanziábári tehenek jambiani partjain

A végtelennek tűnő, tökéletes partokat tehenek és terelőik is gyakran felkeresik

A sziget déli részének szinte egész keleti oldala szintén végigsétálható a csodás fehér homokos parton apálykor. Ennek a résznek a két fontos települése Paje és Jambiani.

A közelben található Jozani-Chwaka Bay Nemzeti Park bioszféra rezervátum a sziget egyetlen nemzeti parkja. A tájat mangrove- és trópusi erdők, valamint felszín alatti vizek, sós mocsarak, mezőgazdasági és lakóterületek alkotják. A nemzeti park egy biodiverzitási gócpont, ahol látványos korallzátony, rengeteg féle hal, delfinek és 168 madárfaj, köztük 30 globális és regionális jelentőségű faj található. A helyszín 291 ismert növényfajából 21 veszélyeztetett.

A park felfedezéséhez mindenképp vegyünk igénybe vezetőt, érdemes TripAdvisoron körbenézni vagy a szállásunkon, esetleg közeli más hotelekben foglalni a szervezett túrát.

A part közelében több természetes vizes barlangot is találunk, melyek a mexikói cenotékhez hasonló élményt nyújtanak: Kuza Cave, Swahili Cave, és a legrendezettebb, a Maalum (remek értékelések, 7000 Ft körüli belépő)

Stone Town

stone town felülnézetből

Stone Town a sziget történelmi fővárosa, és a világörökség része. Főbb látnivalói a régi erőd, a kelet-afrikai rabszolgakereskedelem történetét bemutató múzeum, az Old Dispensary nevű 19. századi díszes épület, amely a Google Maps infóival ellentétben egy működő kórház, ahová azért be lehet nézni. Népszerű a Freddie Mercury emlékház is, de ezt csak azoknak lehet igazán ajánlani, akik egyébként is szeretik a Queen és Mercury munkásságát. Számos minőségi és jó ár-érték arányú szálloda található az óvárosban és közelében.

A közelben a Changuu ("börtön") szigeten található teknősrezervártum és a fűszerfarmok jelentenek még érdekes látnivalót, melyeket szintén szervezett túra keretében érdemes meglátogatni. Olyan Stone Town-i kirándulást érdemes választani, amely ezeket a programokat is tartalmazza.

További infók a következő fejezetben.

A legnépszerűbb zanzibári látnivalók és programok

színes utcakép stone town utcáin

Zanzibár a nagyszerű fehér homokos strandokon kívül is számos élményt ígér.

A Fűszersziget megismerése általában szervezett túrákon zajlik, melyek legtöbbször túravezetést (idegenvezetést), transzfert és étkezést is tartalmaznak. Sokszor az egy napos szervezett túrába több népszerű helyszín is belefér.

Ezek a túrák itthoni utazási irodákon és helyi ügynökségeken kívül sok esetben közvetlenül a szállodákon vagy resortokon keresztül is foglalhatók, de ma már egyre gyakrabban közvetlenül a túravezetőnél (pl. WhatsAppon) vagy online is van lehetőség jelentkezni rájuk. Nézzük a legnépszerűbbeket!

a kék safari szafari kihagyhatatlan program zanzibáron

Kék szafari

A kék szafarik olyan hajós körutazások, melyek Zanzibár színpompás víz alatti világába kalauzolnak el. A jellemzően félnapos kék szafarik során lehetőségünk adódik nyílt vízi úszásra, sznorkelezésre és a helyi tenger gyümölcsei alapú étrend megkóstolására is. Ezek legolcsóbban jellemzően 14 000 forinttól érhetők el.

Stone Town

Az UNESCO Világörökség részét képező Stone Town fő vonzerejét a zegzugos utcái és egyedi hangulata jelentik. Számos múzeumot és galériát találhatunk, melyek vagy ingyenesek, vagy 1000 – 3500 forint közötti belépőre lehet számítani. Legnépszerűbb a Freddie Mercury szülőházában kialakított emlékmúzeum. A sok leírásban szereplő House of Wonders romokban áll, így ezzel ne tervezzünk.

Nakupenda homokzátony

A homokpad neve szuahéli nyelvek "szeretlek"-et jelent, és általában azok is így vannak vele, akik meglátogatják ezt a mesebeli helyet. A homokpadon ponyvákat állítanak fel a nap ellen, és ínycsiklandó helyi fogások készülnek, míg a messziről érkezett látogatók igyekeznek betelni a hely szépségével.

Nakupenda fürdésre, szabadtüdős és palackos merülésre is ideális hely. A napvédelemre éredemes fokozottan ügyelni.

Changuu, a börtönsziget

a börtönsziget zanzibár egyik legnépszerűbb látnivalója

Zanzibar egyik legnépszerűbb látványossága, a Prison Island, eredetileg karanténállomás volt, később rabszolgatartó központ lett, melyre a börtön romjai a mai napig emlékeztetnek.

A sziget híres óriásteknőseinek őseit még a 19.században hozták be a Seychelle-szigetekről. A teknősök védettek, de a látogatók etethetik őket és fényképezkedhetnek velük.

Népszerű fürdőhely, ideális snorkelingre is.

Fűszertúrák

A fűszertúrák pedig bepillantást engednek a helyi tradicionális fűszertermesztés világába, és a helyi fűszerekből készült ételekbe is belekóstolhatunk.

Ezek jellemzően 7 000 forinttól kezdődnek. Egy részük tartalmaz főzőórát vagy Stone Town-i városnézést is.

The Rock Restaurant

zanzibár és talán egész afrika legismertebb étterme a The Rock

Zanzibárra keresve ez az étterem biztosan ott lesz a képek között. Az árszínvonal és a zsúfoltság ennek megfelelő.

A keleti part legnagyobb félszigetének keleti oldalán, a látványos Pingwe Beach tengerből kiugró szikláján találjuk. A rengeteg értékelés átlaga ugyan jó, de az ár-érték arányt tekintve kevésbé elégedettek a látogatók. Dagálykor csak hajóval lehet bejutni.

+1: Zanzibárt sokszor levezetésként választják Tanzániai szafari kaland után. Ma már a fordított helyzet népszerűbb: A zanzibári nyaralás 1-3 napos részét képezi egy tanzániai kiruccanás transzferrel, és safari túravezetéssel.

Tanzániai safari élmény Zanzibárról

tanzánia szafari ngorongoro kráter seerengeti nemzeti park

Ngorongoro kráter a Világörökség része

Folyamatban

Fizetés Zanzibáron - Készpénz, bankkártya, dollár

Visa és MasterCard kártyáinkat főleg a turisztikai szempontból fontos helyeken és szolgáltatóknál fogják elfogadni. Ha tudjuk, hogy használni fogjuk kint a kártyáinkat, érdemes a bankot előre tájékoztatni a letiltásokat megelőzendő.

Költésünk nagy része tanzániai shillingben vagy amerikai dollárban történik majd. Nem ritka, hogy végig csak dollárt használnak az országba érkezők, főleg ha a szállodai pihenésen kívül csak szervezett programokon vesznek részt.

Készpénzfelvételt csak megbízható helyen (hotel lobby, bankfiók) végezzük. Extra adag védelemért használjunk pre-paid kártyát, pl. Revolut és társai. Normál kártyán ne felejtsünk el limitet állítani.

Helyi közlekedés - daladala, taxi, autóbérlés

közlekedési nehézségek zanzibáron út autóbérlés taxi

Megérkezésünk után a szállodánk megközelítésének legkényelmesebb és legbiztonságosabb módja a szálloda által szervezett reptéri transzfer, egyéb esetekben az országban üzemelő különböző taxivállalatokon keresztül foglalhatunk helyet reptéri transzferen, ezek ára távolságtól, személyek számától és a szolgáltatást biztosító társaságtól függően 3500 forinttól kezdődik.

Taxival a sziget különböző pontjai között is olcsón és biztonságosan közlekedhetünk, ha valamelyik meghatározott taxiútvonalra előre foglalunk helyet az interneten keresztül. Ezek ára a távolságtól függően 5 és 20 ezer forint körül változik. Ezek az útvonalak jellemzően a repülőtér, nagyobb települések és nevesebb strandok (és a strandok közelében található szállodák) között húzódnak.

Hasonlóan olcsó és biztonságos lehet a szállodánkon keresztül taxit hívni. Az utcai taxik sofőrjei kevésbé megbízhatóak és áraik jóval kiszámíthatatlanabbak.

A tömegközlekedés a daladala nevű, magán működtetésű minibuszokkal történik. Összevárós módszerrel üzemelnek, rengeteg útvonalon közlekednek. Olcsó, cserébe kevés a hely, problémás a kommunikáció, ez a legkevésbé ajánlható opció, ha nem hátizsákos, alacsony költségvetésű utazónként érkezünk a szigetre.

Zanzibár autóbérlés

Amennyiben útitervünk előre láthatólag gyakori közlekedést igényel, lehetőség van autóbérlésre. Bérelt autók típustól, mérettől és felszereltségtől függően biztosítással együtt napi 9 – 25 ezer forint között érhetők el, ez az ár jellemzően tartalmazza a helyi vezetői engedély árát is.

Az út bal oldalán vezetnek. A zanzibári utak minősége meglehetősen rossz: gyakoriak a földutak, a vidéki utak túlnyomó többsége kivilágítatlan.

Az utazók nagy többségének nem fog kelleni a bérelt autó, hiszen a szállásra transzferrel, a szervezett programokra pedig a szervezők kisbuszával, járművével utaztok majd.

Gasztronómia

Mely ételeket kóstoljuk meg mindenképp?

Folyamatban

Történelem és kultúra

Zanzibár történelme és kultúrája épp annyira színes, mint fűszerei. A sziget történelme legalább a koraókorig nyúlik vissza, a legkorábbi leletek alapján a sziget már ebben a korban is jelentős szerepet játszott a térség kereskedelmében.

A passzátszelek és monszunok gyors hajózást segítő hatásai miatt időszámításunk kezdetére az arab-indiai tengeri kereskedelem köztes állomásává vált.

Kereskedelmi központ

A sziget első állandó telepesei az időszámításunk szerinti első évezredben érkező bantuk lehettek, és feltehetőleg virágzó tengeri kereskedelmi kultúrát alakítottak ki a mai Zanzibár város és Dar es Salaam környékén. Zanzibár a 8. és 10. század között Kelet-Afrika egyik legjelentősebb kereskedővárosává vált.

Ettől kezdve perzsa, indiai, arab és délkelet-ázsiai kereskedők látogatták rendszeresen a szigetet és főleg arannyal, elefántcsonttal, borostyánkővel és ruházattal kereskedtek. A sziget korai gazdagságára jó példa, hogy a 13. századtól már gyakoriak voltak a kőépületek.

A sziget nagy jelentőségének hála Zanzibár erősen hozzájárult Kelet-Afrika szuahéli kultúrájának kialakulásához, miközben a sziget saját kultúrája továbbra is megőrizte különlegességeit.

Portugál gyarmatosítás és az ománi fennhatóság

A 16. század elején a portugálok gyarmatosították a szigetet, de ennek a helyiek nem örültek, mivel eddigre az Arab-félsziget behatásának köszönhetően javarészt muszlimok voltak. A portugálokat az ománi szultán segítségével utasították ki 1698-ban.

Az Ománi szultanátus fennhatósága alatt a sziget tovább fejlődött, az elefántcsont és a rabszolgakereskedelem fontos központjává vált, és Stone Town Kelet-Afrika egyik legnépesebb és leggazdagabb városává nőtt.

A sziget jelképének számító fűszerek termesztése is ebben az időszakban kezdődött. Minden év vége felé több száz hajó érkezett Zanzibárra Arábia, Perzsia és India irányából vassal, szövetekkel, cukorral és datolyával megrakodva. Mikor az uralkodó szelek megfordultak március és április környékén, ezek a hajók többek között teknőspáncéllal, szegfűszeggel, kókusszal és rizzsel indultak vissza.

Gyors fejlődésének és kedvező adottságainak hála az ománi szultán 1840-ben Stone Townba helyezte székhelyét, majd nem sokkal később az ország két részre szakadt, így Zanzibár 1861-től önálló szultanátusként folytatta pályafutását.

A 38 perces háború

Az ezt követő években a sziget egyre inkább a brit gyarmati érdekek befolyása alá került, akik egyrészt kereskedelmi okokból, másrészt a rabszolgakereskedelem felszámolásának reményében érdeklődtek a sziget iránt.

Az 1896. augusztus 27-én zajló, 38 perces angol-zanzibári háború után a britek elfoglalták a szigetet, végérvényesen megszüntetve ezzel a rabszolgakereskedelmet, de ez egyúttal negatív hatással volt a sziget gazdagságára, mivel a britek elsősorban Dar es Salaam-ra fókuszáltak kereskedelmi központként.

Függetlenség és köztársaság

A Zanzibári Szultanátus 1963-ban hirdette ki függetlenségét, majd egy hónappal később 1964 elején a Zanzibári forradalom elüldözte a szultánt és az arab arisztokrácia jelentős részét, és az így újonnan megalakult ízig-vérig afrikai köztársaság néhány hónappal később egyesült Tanganyikával, és így kialakult a máig létező Tanzánia.

A változatos történelemnek hála a Fűszerek Szigete egyedülállóan változatos, elsősorban afrikai, arab és indiai hatásokból építkező kultúrával rendelkezik.

Zanzibár fontos tudnivalók

A szuahéli mellett az angol a másik hivatalos nyelv, így a kommunikációval nem lesz probléma. Azoknak, akik nem beszélnek angolul érdemes magyarul beszélő helyi idegenvezetőt választani, vagy pedig érkezés után 4G SIM kártyát vásárolni: Így a Google Translate használatával biztosan el fogtok boldogulni, annyira kedvesek és türelmesek a helyiek. SIM kártya részletek a következő fejezetben.

Zanzibár muszlim sziget, és ebből adódóan néhány szabályt fontos észben tartani:

  • Az alkoholfogyasztás szállodákon kívül szigorúan tilos, és a szállodákon, strandokon kívül ne viseljünk túl rövid szoknyát, és igyekezzünk legalább a vállunkat eltakaró felsőruházatot hordani.
  • A helyiekről megkérdezésük nélkül kifejezetten nem illik fényképet készíteni.

Környezetvédelmi megfontolások miatt pedig tilos az országba vinni nem lezárható műanyagzacskót és szigorúan tilos a vadon élő állatokból készült termékek (szarvak, kagylók stb.) vásárlása, ajándékként elfogadása és gyűjtése.

A közbiztonság alapvetően nem rossz, főleg Tanzánia más részeihez képest, de azért nem árt az elővigyázatosság. A főszezonban Zanzibáron is megnövekedik a lopások és rablások száma. Éppen ezért fontos, hogy ne hagyjuk őrizetlenül értéktárgyainkat, hölgyek ne induljanak sétára egyedül lakott területen kívül, és kerüljük az éjszakai sétákat és a fürdőzést.

Vízum és beutazás

Magyar állampolgárok Zanzibárban vagy Tanzániában való megérkezéskor három nemzetközi repülőtéren ( Zanzibár nemzetközi repülőtér mellett a Dar es Salaam és Kilimanjaro nemzetközi repülőtereken) és egy további határátkelőhelyen (Namanga) belépési vízum igényelhető. Ez az ország teljes területén három hónapig, egy beutazásra érvényes.

Ára 50 USD, és a folyamat meggyorsítása érdekében érdemes magunkkal vinni 2 db igazolványképet is. Vízum online is igényelhető a hivatalos állami oldalon.

Zanzibárra való utazáskor felmerülhet az ötlet, hogy a szárazföldön a szigethet közel fekvő Dar es Salaamig utazunk repülővel, majd kompra szállunk, ez azonban szinte sohasem éri meg, mivel a Dar es Salaamba tartó repülők szinte sohasem olcsóbbak annyival, amennyibe a komp kerül Zanzibár felé.

A szárazföld és Zanzibár vízum szempontjából azonos, így ugyanazon vízummal szabadon közlekedhetünk.

Zanzibár veszélyei

A legfeltűnöbb és sokak számára legzavaróbb "veszély" a beach boyok jelenléte, akik olyan nyomulós, nagy dumás árusok, akik terméket vagy szolgáltatást próbálnak ránk tukmálni még akkor is, ha láthatóan nem érdeklődünk.

Az idegenforgalmi szemponból fontos, zsúfolt területeken előfordulnak lopások, ezért fontos hogy az útlevél és vízum eredetije helyett a fénymásolatokat tartsuk magunknál. A Konzuli Szolgálat az értékeink széfben tárolását javasolja.

Taxit csak megbízható forrásból (pl. hotel által rendelve) hívjunk, autóbérlést az útviszonyok és a közlekedési kultúra miatt érdemes kerülni. Programokra a Zanzibárra utazók döntő többsége szervezett túrák keretében fog menni, ezek pedig tartalmazzák a transzfert is helyi söfőrrel, így ezekkel biztosan nem lesz probléma.

Az utóbbi években több kompbaleset történt Tanzániában, kerjük ezt az utazási módot, ha lehet.

A vallási és viselkedési normák szerint a szállodán kívül a nőknek hosszú nadrágot vagy szoknyát, fedett vállat kell viselniük.

Az LMBTQ jogok nem elfogadottak az országban, így a közösség tagjainak fokozott óvatosságot javasolnak.

Közegészségügyi szempontból fontos a sárgalázoltás az afrikai országokból érkezők számára, és a Dengue-láz terjedése miatt a szúnyogcsípések elleni fokozott védekezés.

Csak üveges vizet fogyasszunk. Gyümölcsök esetében figyeljünk rá, hogy mi magunk hámozzuk meg azokat, és csak olyat fogyasszunk, melynek az ehető része nem érintkezik előzetesen a külvilággal.

Védőoltás

Európából érkezőknek Tanzánia látogatásához nincs szüksége kötelező védőoltásra, kivéve abban a ritka esetben, ha korábban megfordultunk sárgaláz sújtotta területeken.

A szigeten gyakoriak a szúnyogok és az általuk terjesztett Dengue-láz és a malária. Éppen ezért fontos, hogy rendszeresen használjunk szúnyogriasztót. A legtöbb szállodában és boltban találunk szúnyogriasztót, de a biztonság kedvéért érdemes előre, indulás előtt készülni vele.

A csapvíz nem ivóvíz, és az országban fennálló koleraveszély miatt ne is kockáztassunk: mindig fogyasszunk palackozott ásványvizet, vagy vigyünk magunkkal vízszűrőt.