Zanzibár időjárás - Mikor érdemes utazni?

Utoljára frissült:

Szerző:

Tomi

A trópusi éghajlatú Zanzibár az év nagy részében pazar idővel és sok napsütéssel várja látogatóit. Itt is az esős és száraz évszakok váltakozása befolyásolja leginkább azt, hogy mikor érdemes utazni.

Sok más trópusi éghajlatú úti céllal ellentétben Zanzibárra nem kettő, hanem négy évszak (2 száraz, 2 esős) jellemző. Ez jó hír abból a szempontból, hogy a rövidebb évszakok nagyobb mozgásteret adnak az utazás időpontjának kiválasztásához.

Az időjárás mellett mind a 4 évszak más szempontok alapján befolyásolhatja a nyaralás számunkra tökéletes időpontját. Ilyen szempontok lehetnek az árak, a zsúfoltság, a tervezett programok és hogy mely látványosságokat és strandokat szeretnénk meglátogatni.

A legtöbben ekkor utaznak Zanzibárra

zanzibár csodás fehér homokos óceánpart hullámok

Június és október között utaznak a legtöbben a szigetre. A zanzibári nyaralást gyakran kapcsolják össze a Serengeti Nemzeti Park meglátogatásával a tanzániai szárazföldön, ahol a gnúk nagy vándorlása mellett gyerekkorunk sztárjaival, az afrikai nagyvadakkal való találkozás jelenti a fő attrakciót.

Napos órák, esős napok alakulása

Nézzük mindezt grafikonra rendezve a könnyebb áttekinthetőség kedvéért, majd lejjebb részletesen kifejtve:

zanzibár időjárás grafikon csapadék napsütés

Hőmérséklet, csapadék, napsütés

zanzibár csodás fehér homokos óceánpart hullámok

Az Egyenlítő közelségének köszönhetően Zanzibár hőmérséklete egész évben meleg, és a páratartalom viszonylag magas. Az éves átlagos legmagasabb hőmérséklet 31 °C, míg az éves középhőmérséklet 27,2 °C, és a hőmérséklet ritkán esik 20 fok alá.

A felerősödő passzátszél hatására május és szeptember között kicsivel hűvösebb az idő: a maximális hőmérséklet 29-30 fokra, míg a középhőmérséklet 26 fok körülire enyhül.

A Fűszerek Szigetére a száraz és az esős évszak váltakozása jellemző, de az esőzés két különálló maximumot mutat, március végétől május végéig és novemberben és decemberben, tehát a gyakorlatban beszélhetünk két száraz és két esős évszakról.

A száraz időszakokban a csapadék mennyisége minimális, míg az esős időszakokban, főleg március végétől május végéig a csapadékmennyiség az egekbe szökik. Szemléltetésképpen a legszárazabb hónapban, szeptemberben az esős napok száma átlagosan 8 és a csapadékmennyiség 31 mm körüli, míg a legesősebb áprilisban az esős napok száma 17 és a csapadékmennyiség 370 mm körüli. Összehasonlításként egyes hazai területeken egész évben esik 300 mm.

zanzibár csodás fehér homokos óceánpart hullámok

A március végétől május végéig tartó időszakra hosszú esők jellemzők, ezért ebben az időszakban az utazás nem javasolt. A novemberi-decemberi esős évszak ehhez képest jóval enyhébb. A két hónap közül esősebb novemberben az esős napok száma 11, és a csapadékmennyiség 215 mm.

Az esők ebben a két hónapban jellemzően rövidek, és ritkán tartanak néhány óránál tovább, tehát ha számítunk erre, és ennek megfelelően szervezzük programjainkat, ez a két hónap a száraz időszakokhoz hasonlóan a Zanzibár nyaralás tökéletes időszaka lehet.

Árak és zsúfoltság

zanzibár csodás fehér homokos óceánpart hullámok

Fő szezonnak nevezhető a júniustól októberig tartó száraz időszak, a december végi ünnepi időszak és kisebb mértékben a januártól március közepéig tartó időszak. Ezekben az időszakokban nagyobb zsúfoltságra és valamivel magasabb árakra számíthatunk, és érdemes előre lefoglalni helyünket a különböző szervezett túrákon.

Zanzibár december végén, az ünnepi szezon alatt a legdrágább, de cserébe a legtöbb szálloda szervez különleges eseményeket, programokat, partikat és showkat az ünnepi hangulat fokozása érdekében.

Ha nyugodtabb, turistáktól kevésbé nyüzsgő vagy kicsivel olcsóbb nyaralásra vágyunk, érdemes elkerülni a júniustól októberig tartó időszakot, habár szigorúan időjárási szempontokat tekintve kétségkívül ez az időszak a legjobb az utazásra.

Az esős évszakok

zanzibár csodás fehér homokos óceánpart hullámok

A legkevésbé zsúfolt hónapok a március, április és a május. Ilyenkor azonban a jelentős csapadékmennyiség miatt az időjárás kevésbé alkalmas a trópusi kikapcsolódásra. Vannak, akik ezt az időszakot választják a sziget kultúrájának közelebbi megismerésére, de az időszak nem megfelelőbb erre, csupán minden másra jóval kevésbé alkalmas.

A lecsökkent kereslet hatására Zanzibár ilyenkor a legolcsóbb, de ezt nehéz kihasználni, ha az erős esőzések miatt ritkán tudunk kimozdulni. Például jóval kevesebb szervezett túrát találunk, de legalább olcsóbbak, ha egyáltalán elindulnak.

Ezekben a hónapokban ráadásul számos szálloda zárva tart, így Zanzibár meglátogatását (esetleg március elejét leszámítva) ezekben az esős hónapokban semmiképpen sem javasoljuk.

Második esős évszak

A novemberi-decemberi második esős évszak kevésbé zsúfolt és a Fűszerek Szigetének meglátogatására is alkalmasabb lehet, azonban fontos észben tartani, hogy a kiszámíthatatlan időjárás miatt hirtelen esőzések bármikor bekövetkezhetnek, és ennek megfelelően érdemes előre alternatív programok után nézni.

zanzibár csodás fehér homokos óceánpart hullámok

Sok zanzibári szállodának van például saját wellness részlege, és a kinti esőzés nagyszerű ürügyet adhat például szaunázásra, masszázsra, az aktív kikapcsolódás kedvelői pedig például befizethetnek a számos helyi finomságok elkészítését tanító főzőóra egyikére.

A tipikus novemberi-decemberi rövid esős zanzibári napon a délelőtti napsütés után kora délutánig esik, ami naplemente előtt eláll, de az időjárás sajnos nem elég kiszámítható ahhoz, hogy ezt minden napra garantálni lehessen.

A száraz évszakok

zanzibár csodás fehér homokos óceánpart hullámok

Időjárás szempontjából június, július, augusztus, szeptember és október a legmegfelelőbb a Zanzibár utazásra. A csapadék minimális, és az ilyenkor domináns passzátszél miatt ezek a hónapok néhány fokkal hűvösebbek is az év többi részénél.

Június és augusztus között ráadásul ritkán emelkedik a hőmérséklet 29-30 °C fölé. Az ideális trópusi nyaralást pálmafa-árnyas, fehér homokos strandokkal és kápráztató naplementékkel képzelik el legtöbben, és Zanzibár június és október között pontosan ezt nyújtja.

A január és március vége közötti másik száraz évszak időjárási adottságai sokkal kevésbé kedvezőek. Ez Zanzibár legpárásabb legmelegebb időszaka: az átlagos legmagasabb hőmérséklet 32-33 °C, és az átlaghőmérséklet is 29 fok körüli.

A legforróbb napokon a 36-39 °C is lehet. Bár ez sokaknak túl sok lehet a szimpla napozáshoz és fürdőzéshez, szerencsére nagy számban állnak rendelkezésre olyan szervezett túrák és programok, amik enyhítik a fülledt meleg kellemetlenségeit.

Különleges programok időzítése

zanzibár csodás fehér homokos óceánpart hullámok

Ilyenek például a tanzániai szárazföldre induló szafarik. Bár a legtöbb turista eleve Szerengeti szafari utáni lazításként érkezik a Fűszerszigetre, a Zanzibár népszerűségének növekedésével a másik irány is egyre népszerűbb. A tanzániai szafarik legnépszerűbb időszaka (júniustól októberig) egybeesik a Zanzibári főszezonnal.

Hasonlóan kellemes lehet a kék szafari, ami Zanzibár vízi világába enged bepillantást, jellemzően sznorkelezéssel, nyílt tengeren és érintetlen strandokon fürdési lehetőséggel, és ínycsiklandó hagyományos ételekkel.

Március, október és november során a legtisztábbak a sziget körüli vizek, így ez az időszak a legalkalmasabb a sznorkelezésre és könnyűbúvárkodásra is.

Cetcápákkal való találkozáshoz szeptembertől decemberig időzítsük nyaralásunkat.

Részletes útmutatónk zanzibári árakról, köztük a programok áráról: Mennyibe kerül egy Zanzibár nyaralás? Árak, szállás, programok

💡

A bejegyzésben szereplő néhány támogatott linkről vásárlással, foglalással segíthetsz nekünk az ingyenes oldal fenntartásában.

  • Booking.com szállás: Gyakori használattal (Genius program) 10-20% kedvezményeket, ingyen reggelit, autóbérlés kedvezményt stb. érhetsz el.
  • Booking.com repülőjegy: Általában jobbak az áraik, mint közvetlenül a légitársaságoknál. Szintén a Genius programba számít.
  • Airalo mobilnet - eSIM megoldások az egész világon jó áron, egyszerűen, megbízhatóan
  • Trópusi csomagajánlatok a Morton's Travel, az amerikai csoportos utak hazai piacvezetőjétől. Bookingnál jobb árú szállások, magyar rendelkezésre állás, biztosítások.

Ezen szolgáltatókra átkattintás és ottani vásárlás után néhány százalékos jutalékot kaphatunk, mely számodra nem jár plusz költséggel.