Seychelle-szigetek Utazás Útmutató - Minden, amit indulás előtt tudnod érdemes

Utoljára frissült:

Szerző:

Tibor

Az Indiai-óceánon Afrika és India között félúton található egy szigetcsoport, amelynek nem voltak őslakosai. A Seychelle-szigetek feljegyzett történelme a 16. században kezdődött, amikor gyarmatosító európaiak, Afrikából hozott rabszolgáik és néha még kalózok is használni kezdték a nemcsak gyönyörű, de stratégiai és kereskedelmi szempontból is nagyszerű elhelyezkedésű szigetet.

Napjainkban a Seychelle-szigeteknek a világ legnépszerűbb trópusi úti céljai közé tartoznak tökéletes fehér homokos partokkal és afrikai, angol, francia, indiai és kínai elemekből táplálkozó páratlanul színes kultúrával, melynek legfontosabb alappillérei a zene és a tánc.

Tartalomjegyzék

Seychelle-szigetek térkép

(térkép folyamatban)

A Seychelle-szigetek az Indiai-óceánon helyezkedik el, 1500 kilométerre a legközelebbi kontinenstől. A szigetcsoportot több mint 100, javarészt apró sziget alkotja, melyek többsége lakatlan.

Az ország északi részén, a fősziget Mahé környékén található 44 sziget, az ún. “belső szigetek”, melyek az ország szárazföldi területének 54%-át és a lakosság 98%-át adják. Itt található Mahé mellett a két másik legjelentősebb sziget, Praslin és La Digue, és a változatos domborzatáról ismert, elszigeteltebb Silhouette is.

seychelle-szigeteki zászló lobog a fehér homokos tengerparton fehérhomok

A külső szigetek között pedig számos privát resortszigetet találunk. Az ország szárazföldi területe mindössze 452 négyzetkilométer, de a fennhatósága alá tartozó különleges gazdasági zóna teljes területe óriási, 1 336 559 km². A körülbelül 100 ezer lakosú ország népességének 95 százaléka Mahén él, és azon belül csak a fővárosban az ország több mint negyede.

Seychelle melyik szigetét válasszuk?

seychelle melyik szigetet válasszuk

A Seychelle-szigetek látogatóinak túlnyomó többsége a három fő szigetének valamelyikét választja, azaz Mahét, Praslint vagy La Digue-t. Az ország egyetlen nemzetközi repülőtere Mahén található, innen belföldi repülőjárattal vagy komppal érhetjük el Praslint, míg La Digue Mahéról vagy Praslinról érhető el komppal.

A három sziget meglehetősen közel található egymáshoz: a belföldi repülőjárat körülbelül 20 perces, a komp pedig Mahé és Praslin között 1 óra 15 percet, Praslin és La Digue között 15 percet vesz igénybe. A szigetek közti választást ez jelentősen megkönnyíti, mivel a három közül bármelyiket is választjuk, egynapos kirándulás keretében könnyen felkereshetjük a másik kettőt.

Mahé

Mahén található a főváros, Victoria, ennek megfelelően az ország kulturális és gazdasági központjának számít. Természetesen csodálatosabbnál csodálatosabb strandokat is nagy számban találhatunk a szigeten.

Itt olvass a szigetek legjobb strandjairól bővebben: A Seychelle-szigetek 10 legjobb strandja

Praslin

Praslin szintén lenyűgöző strandjai mellett híres még érintetlen természeti adottságairól. Itt található például két neves és kiemelkedő biodiverzitású természetvédelmi terület, Vallée de Mai és Fond Ferdinand, melyek endemikus állat- és növényfajok mellett otthont adnak az ország jelképének, a tengerikókusznak is.

La Digue

seychelle szigetek időjárás grafikon esős napok száma napsütés és csapadékmennyiség

La Digue szigete az aktív pihenés kedvelői körében a legnépszerűbb. Kedvező domborzatának és viszonylag kis méretének köszönhetően a kerékpárosok Paradicsomának is nevezik, és az ország legjobb strandjai közül is nem egy található itt, például az Anse Source D’Argent, amely nem csak Seychelle-i, de nemzetközi viszonylatban is híres békés, kristálytiszta vizeiről és látványos korallzátonyáról.

Ha pedig a legnagyobb csend és/vagy a legnagyobb luxus kereteiben képzeljük el a trópusi Édenkertben töltött nyaralásunkat, választhatjuk valamely kevésbé lakott szigetet vagy az ország számos magánszigettel bíró resortjainak valamelyikét.

Seychelle-szigetek időjárás - Mikor érdemes utazni?

A legtöbben nyáron, július-augusztusban utaznak a Seychelle-szigetekre, de jobb árakért és kisebb zsúfoltságért érdemes ezen időszakon kívül érkezni.

seychelle szigetek időjárás grafikon esős napok száma napsütés és csapadékmennyiség

A trópusi éghajlatú szigetek időjárása egész évben kellemesen meleg, az átlaghőmérséklet 30 fok körüli, és a hőmérséklet esténként is ritkán esik 22 fok alá. Június és szeptember között a passzátszél hatására 1-3 fokkal csökkenhet a nappali hőmérséklet, de ez esténként általában enyhébb hatású.

A szigetek éghajlatára a száraz és az esős évszak váltakozása jellemző. A száraz évszak májustól szeptemberig, az esős évszak pedig októbertől áprilisig tart, de az áprilisra és az októberre átmeneti évszakként szoktak hivatkozni, mivel időjárásuk sok mindenben hasonlatos a száraz évszakéhoz.

seychelle szigetek esős évszak felhők a strandon

Más trópusi úti célokhoz képest esősebb a száraz évszak, de ez ritkán zavarja a strandélményeket, mivel az április végétől október közepéig terjedő periódusban jellemzően sötétedés után esik. Ezen időszakban hosszú napsütéses napokra számíthatunk.

A szigetország április vége és október közepe között, illetve decemberben és januárban a legnépszerűbb. Főszezonnak mondható a július és az augusztus, valamint a karácsonyi és újévi időszak, ilyenkor számíthatunk a legmagasabb árakra, azonban az étel és szolgáltatás árakban ez jellemzően határozottabban kitűnik, mint a szállások áraiban.

Az első látogatás időpontja

tükör strand a seychelle szigeteken tükröződéssel

Első Seychelle utazás esetén mindenképpen az április végétől október közepéig tartó időszakot javasoljuk. Az időjárás ilyenkor legalkalmasabb strandolásra és vízi sportokra, és amennyiben valamivel csendesebb kikapcsolódásra vágyunk, a júliusi-augusztusi főszezon viszonylag könnyen elkerülhető.

A három főszigettől messze délre fekvő resortszigetek jellemzően kevésbé csapadékosak, így amennyiben az egyik ilyenre tervezünk utazni, akár a novembertől márciusig tartó legesősebb időszakban is nagyszerű strandélményeket szerezhetünk. A három fősziget esetében az esős évszakot nem javasoljuk.

Seychelle-i szállások árai és típusai

100+ válogatott szállás 6 trópusi úti célra, három kategóriában, szállások oldalunkon.

Teszt 1

$$$

Victoria

8.2/10

hotel neve kategóriája
Remek elhelyezkedés a nyugati parton. Saját part, wellness, két étterem. Több kiemelt attrakció a közvetlen közelben.

Teszt 2

$$$

Victoria

8.2/10

hotel neve kategóriája
Remek elhelyezkedés a nyugati parton. Saját part, wellness, két étterem. Több kiemelt attrakció a közvetlen közelben.

Kategóriát tekintve a Seychelle-szigetekben a legalacsonyabb kategóriájú vendégházaktól a legfényűzőbb resortszigetekig a szálláshelyek széles választéka áll rendelkezésre. Részletes útmutatónk a Seychelle-szigetek szállások, programok, éttermek összesített árairól: Mennyibe kerül egy Seychelle-szigetek utazás?

AirBnB-k és vendégházak már éjszakánként 20-30 ezer forintért elérhetők, de alapvetően érdemes kicsit magasabb kategóriájú szállásokat keresni, mivel a Seychelle-szigetek különlegessége sok más trópusi úti célhoz képest az, hogy még a középkategória tetején, azaz 3-4 csillagos szállodai ellátással is elérhetők apartmanok.

Így például lehetőség van olyan szálláshelyen megszállni, ahol a reggeli a csomag részét képezi, viszont a szoba tartalmaz konyhát is, így a többi étkezést magunknak is elkészíthetjük, ezzel sokat spórolva. Ezek jellemzően 50 ezer forint/éjtől kezdődnek, és áruk jellemzően a megegyező kategóriájú szállodai szobákhoz hasonlóan alakul.

seychelle szigetek felsőkategóriás luxus szállások

A felső és luxus kategóriák szálláshelyei éjszakánként 100-150 ezer Ft-tól kezdődnek, de előfordulnak akár milliós éjszakánkénti áron is. A legdrágábbak pálmaerdőben megbúvó, szálloda privát strandjához közeli, saját medencés, több irányban kilátásos, kétszemélyes vagy több hálószobás, legalább száz négyzetméteres luxusvillák, természetesen all-inclusive ellátással.

Seychelle-szigetek repülőjegyek - Lehet-e és érdemes-e olcsón utazni?

seychelle repülőjegyek árak olcsón járatok és útvonalak

A Seychelle-szigetek repülővel minimum egy átszállással és legalább 13 óra alatt közelíthetők meg. A bejegyzés írásától számított három hónapban oda-vissza átlagosan 300-350 ezer forint körül találhatjuk a legolcsóbb jegyeket, de jelentősen olcsóbb árakra bukkanhatunk, ha rugalmasak vagyunk az indulás és/vagy érkezés napjával, vagy a felszállás helyével kapcsolatban.

Budapest-Mahé viszonylatban jellemzően jelentősen drágább jegyeket találhatunk pénteki vagy szombati indulás esetében. Részletes bejegyzésünk: Seychelle-szigetek repülőjegy tippek - Árak, időzítés, útvonalak

A bécsi indulás esetében a jegyárak átlagosan 40-50 ezer forinttal, de néha akár 100 ezer forinttal is olcsóbbak lehetnek azonos napokon Budapestről induló és oda érkező járatok jegyei.

Külön említést érdemel az ár-érték arányban valószínűleg legjobbnak számító megoldás, az Etihad Airways. Járataik csak szerdán indulnak Mahéra (csütörtöki érkezéssel) és vasárnap Bécsbe (hétfői visszaérkezés), így jelentősen behatárolják ugyan az utazás lehetséges időpontjait, de egyúttal jóval olcsóbbak: oda-vissza 220-250 forinttól érhetők el, egy átszállással, 13-16 óra úttal.

Seychelle-szigetek Internet, SIM kártya, WIFI

Napjainkban már a helyben pl. a repülőtéren vagy belvárosi üzletekben vett fizikai SIM helyett érdemes az eSIM-et megfontolni, amelyet előre, még itthonról tudunk intézni például az Airalo megoldásával. Seychelle esetében például 5 GB adat tízezer forint körüli összegtől érhető el.

Az e-sim sokkal kevésbé macerás, mint megbízható, jó szolgáltatást nyújtó helyi szolgáltató fizikai SIM-é, de nem minden telefon tudja még kezelni az eSIM-et: Iphone10 még nem, de az ennél újabb iPhone-ok tudják, Samsung esetében az S10 még nem, ennél újabb Galaxy-k már igen, kivéve az S20 FE-t.

A szállodákban ugyan elérhető wifi, de még szállodán belül is nagyon változó lehet a minőség, jelerősség. Érdemes a mobilnet irányába elmozdulni, mely a szállodától távol, még a tengeren is működni fog.

A legnépszerűbb Seychelle-i látnivalók és programok

seychelle szigetek látnivalók sauzier vízesés

A szigetek természetesen lenyűgöző strandjairól híresek elsősorban, de az érdekes programokban és csodás látnivalókban ezeken kívül is bővelkednek. Részletes bejegyzésünk: A Seychelle-szigetek 10 legjobb strandja

Különösen népszerű például a legendás Vallée de Mai természetvédelmi terület változatos élővilága és természeti gyönyörűsége miatt, ráadásul ez azon kevés helyek egyike, ahol megpillanthatjuk a Seychelle-szigetek jelképét, a tengerikókuszt.

A szigetek különlegesen színes kultúrája iránt érdeklődőknek szinte kötelező meglátogatni a fővárost, Victoriát. A szigetek legfontosabb fesztiváljait itt rendezik, az elmúlt években számos múzeum és képgaléria nyílt és az itt található piacok messze földön híresek.

A szigetek számtalan csodájának felfedezésére legmélyebb lehetőséget a különböző szervezett túrák adják. Ezek a szigetek egyénileg látogatható helyeire bennfentes túravezetővel kalauzolnak el, és a hajós körutazások keretein belül olyan helyekre is eljuthatunk, melyek megközelítése amúgy sokkal nehezebb volna.

seychelle szigetek látnivalók

Némelyik körutazás ráadásul üvegpadlós hajón történik, aminek segítségével szárazon is gyönyörködhetünk a szigetek színpompás víz alatti világában. A hajós körutazások rendszeresen tartalmazzák a nyílt vízi úszás és a sznorkelezés lehetőségét arra különlegesen megfelelő helyszíneken, és elkalauzolhatnak olyan kisebb szigetekre, mint Curieuse és annak teknősrezervátuma.

Közlekedés a szigeteken és a szigetek között

seychelle belföldi közlekedés

Mahé - Praslin repülő

A nemzetközi járatok mindegyike Mahé repülőterére érkezik, és innen reggel 6 és este 10 között lehetőség van belföldi járatra szállni Praslinra.

Az út körülbelül 20 percet vesz igénybe, végig gyönyörű kilátás nyílik a két szigetre és a körülöttük elterülő óceánra. A jegy általában 55 ezer forintba kerül oda-vissza, bár a kereslet függvényében egyes járatok drágábbak lehetnek.

Seychelle belföldi komp

A három fő sziget közötti közlekedés olcsóbb, valamennyivel autentikusabb, de egyúttal időigényesebb módja a komp. Mahé-Praslin, Mahé-La Digue és Praslin-La Digue viszonylatban naponta járnak kompok. A kompút Mahé és Praslin között 1 órát és 15 percet vesz igénybe, a Praslin és La Digue között napi 6x járó gyorshajó pedig pedig mindössze 15 percet. A Mahé-La Digue viszonylaton közlekedő kompok rendszerint megállnak Praslinon is.

A három fő szigeten kívüli szálláshely esetén érdemes a szervezett transzfert választani.

Van lehetőség autóbérlésre is, ezt nézzük részletesebben:

Seychelle-i autóbérlés

Folyamatban

Történelem és kultúra

seychelle szigetek történelme

A Seychelle-szigetek történelme körülbelül 500 évre nyúlik vissza, és ebből körülbelül csupán a legutóbbi 300 évben lakottak.

A harmadik legnagyobb szigeten, a változatos domborzatú Silhouette-en, találtak meg a szigeteket utazásaik során útbaejtő Maldív-szigeteki és arab kereskedők síremlékeit. A Seychelle-szigetekről elsőként Vasco da Gama készített feljegyzéseket 1503-ban, így őt tartják felfedezőjüknek. Az első partraszállásra 1609-ig, a brit Kelet-indiai Társaság negyedik expedíciójáig kellett várni.

A szigetek az Afrika és Ázsia közötti tengeri kereskedelmi útvonalon feküdtek, de felfedezésének első néhány évszázadában főleg csak kalózok használták, és ők sem állandó jelleggel. A szigetek birtokba vétele 1756-ban történt a franciák által, és ők is nevezték el azokat Joan Moreau de Séchelles után, aki XV. Lajos francia király pénzügyminisztere volt.

A szigetekre azonban a britek és igényt tartottak, és 1794-ben átvették felettük az irányítást. Hivatalosan 1814-től Mauritius-szal egy kolóniaként, majd 1903-tól önálló kolóniaként irányították a Seychelle-szigeteket. 1976-ban nyerte el függetlenségét Nagy-Britanniától.

Változatos gyarmati történelmének hála a szigetország kultúrája különösen változatos. A helyiek büszkén vallják magukat kreolnak, és számos fesztivált és eseményt rendeznek a kulturális örökségük megóvására és népszerűsítésére. A seychelle-i kreol kultúra az afrikai, az angol, a francia, és kisebb mértékben az indiai és kínai kultúrák páratlan egyvelege, melynek alapvető fontosságú elemei a zene, a tánc és a kézművesség.

A szigetország messze földön híres halon, tenger gyümölcsein, rizsen és gyümölcsökön alapuló különleges étrendjéről.

Seychelle-szigetek Fontos Tudnivalók

Az ország teljes területén szigorúan tilos a nudizmus, és a legtöbb helyen a monokini is.

Amennyiben autót bérlünk, érdemes tisztában lenni azzal, hogy mind Mahé, mind Praslin hegyi útjai meglehetősen szűkek és sok esetben kivilágítatlanok. Az utakon nagyobb esőzések után előfordulhatnak sziklák, vízmosások, és gyakori az ittas vezetés, ezért a vezetést legalább éjszaka érdemes elkerülni.

A szigeteket erős óceáni áramlatok érik az év különböző periódusaiban, és ez a legnépszerűbb strandokra (pl. Beau Vallon) is érvényes. Ennek két fontos hatása lehet. Az egyik, hogy a szigetek egyes strandjain hínárfelhalmozódás következhet be június és szeptember között, míg a másik, hogy egyes strandokon nehezebb úszási viszonyok alakulhatnak ki. A Mindig legyünk figyelemmel az időjárás és a vízfelszín változásaira úszás közben. A legtöbb strand esetében teljesen a partközeli fürdőzés teljesen biztonságos.

A szigeteken G típusú (brit) csatlakozókat használnak, ezért eszközeink töltéséhez adapter szükséges.

A Seychelle-szigetek csapvize a WHO szerint emberi fogyasztásra alkalmas és biztonságos, de mivel erősen klóros, hosszú távon érdemesebb palackozott vizet inni.

Vízum és beutazás

A Seychelle-szigetekre magyar állampolgároknak nem szükséges a vízum. 30 napig érvényes ingyenes látogatói engedélyt kaphatunk, amennyiben rendelkezünk a származási vagy lakóhelyünkre való visszaérkezésünkig érvényes útlevéllel, érvényes repülőjeggyel a visszaútra, visszaigazolt szállásfoglalással és rendelkezünk a tartózkodáshoz szükséges anyagi fedezettel.

A belepést megelőző 72 órában utazási engedélyt kell igényelnünk a Seychelle-szigetek illetékes hatóságától. A légitársaságok beszálláskor ellenőrzik ennek meglétét.

Védőoltás

A szigetország látogatásához kötelező védőoltás nem szükséges, kivéve abban a ritka esetben, ha sárgalázzal sújtott ország irányából érkezünk.

💡

A bejegyzésben szereplő néhány támogatott linkről vásárlással, foglalással segíthetsz nekünk az ingyenes oldal fenntartásában.

  • Booking.com szállás: Gyakori használattal (Genius program) 10-20% kedvezményeket, ingyen reggelit, autóbérlés kedvezményt stb. érhetsz el.
  • Booking.com repülőjegy: Általában jobbak az áraik, mint közvetlenül a légitársaságoknál. Szintén a Genius programba számít.
  • Airalo mobilnet - eSIM megoldások az EU-n kívülre jó áron, egyszerűen, megbízhatóan. Júliusi vásárláshoz 15% kedvezmény kód: NEWTOAIRALO15
  • Trópusi csomagajánlatok a Morton's Travel, az amerikai csoportos utak hazai piacvezetőjétől. Bookingnál jobb árú szállások, magyar rendelkezésre állás, biztosítások.

Ezen szolgáltatókra átkattintás és ottani vásárlás után néhány százalékos jutalékot kaphatunk, mely számodra nem jár plusz költséggel.