Seychelle-szigetek időjárás - Mikor érdemes utazni?

Utoljára frissült:

Szerző:

Tomi

A Seychelle-szigetek éghajlata trópusi, ezért egész évben kellemesen meleg és ritkán forró a hőmérséklet és sok a napsütés. Más trópusi éghajlatú úti célokhoz hasonlóan az esős és a száraz évszak változása befolyásolja elsősorban azt, hogy mikor érdemes ide utazni.

Az esős évszak időjárása számottevően csapadékosabb és nem kiszámítható, míg száraz évszak májustól szeptemberig tart, de június és szeptember között a passzátszél hatására erősebb délkelet felől érkező szelek fújnak, és bár ezek ritkán kellemetlenek, hínár felhalmozódást okozhatnak a szigetek délkeleti fekvésű strandjain.

Ezek miatt tehát az időjárás lesz a legfontosabb tényező a Seychelle nyaralás legjobb időpontjának kiválasztásában, de fontos tényezők lehetnek még a kiszemelt szálláshely elhelyezkedése, az árak, a zsúfoltság és a tervezett programok.

Mikor utaznak a legtöbben Seychelle-re?

A főszezon július és augusztus, ilyenkor magasabb árakra és nagyobb zsúfoltságra, de egyúttal a legpezsgőbb hangulatra számíthatunk. Április-május-június, illetve szeptember és október átmeneti szezonként jellemezhető: a fő szezonhoz képest mérsékeltebbek az árak, kevesebb a külföldi látogató.

Mikor érdemes a Seychelle-szigetekre utazni?

seychelle szigetek időjárás türkiz tenger fehér homok végtelen pihenés

A fehér homokos tengerpartok szerelmeseinek az április végétől október közepéig tartó időszak lehet a legtökéletesebb a Seychelle-szigeteken. A szigeteken ezekben a hónapokban a legtöbb a napsütés, és legkevesebb az eső, ráadásul ha esik is, jellemzően éjjel teszi.

A júniustól október közepéig tartó időszak hőmérséklet szempontjából a legkedvezőbb, bár a szelek hatására a keleti strandokon összegyűlő hínár csorbíthatja kicsit a látképet, az élményeket biztosan nem.

Április, május és október a szigetország legmelegebb hónapjai közé tartoznak, de az átlagos hőmérséklet ilyenkor is csupán 3-4 fokkal magasabb, mint a leghűvösebb hónapokban, és strandoláshoz továbbra is kifejezetten kellemes.

Hőmérséklet, napsütés, csapadék

A Seychelle-szigetek Egyenlítő közeli elhelyezkedésének hála a hőmérséklet egész évben kellemesen meleg és viszonylag magas a páratartalom. Az éves átlagos hőmérséklet napközben 30 °C körüli, és esténként is ritkán esik 22 °C alá.

A fő sziget, Mahé időjárása

A könnyebb áttekinthetőség kedvéért még a hosszú kifejtés előtt vizualizáljuk az időjárási adatokat! A fővárosban, Victoriában mért átlagos havi csapadékmennyiség, a legalább 1 mm-es csapadékmennyiségű napok száma és a napsütéses órák száma grafikonon:

seychelle szigetek időjárás grafikon csapadék napsütés és esős napok száma

Mahé amellett, hogy a Seychelle-szigetek legfontosabb szigetének számít, egyúttal a szigetország legesősebb szigete is, az ország más szigeteire ennél kevesebb csapadék jellemző. Általánosságban elmondható, hogy az ország déli szigetei szárazabbak, mint a Mahé környékiek, de még Mahé környékén is nagy különbségek lehetnek.

A Mahétől 60 km-re északra található resortszigeten, Denis-en például a csapadék éves mennyisége 1700 mm körüli (tehát kevesebb, mint Mahé csapadékmennyiségének háromnegyede).

Éghajlat és időjárás részletesen

seychelle szigetek időjárás türkiz tenger fehér homok végtelen pihenés

Más trópusi éghajlatú úti célokhoz hasonlóan a szigetekre a száraz és az esős évszak váltakozása jellemző, illetve könnyen elkülöníthető két átmeneti hónap (az április és az október), melyek időjárása a két évszak közöttinek mondható.

Az október végétól március végéig tartó legesősebb időszak jelentősen csapadékosabb, de a teljes csapadékmennyiség szempontjából a különböző szigetek nagy változatosságot mutatnak.

A Seychelle-szigeteket több, mint 100 sziget és atoll alkotja az Indiai-óceán körülbelül 1200 km átmérőjű területén, így csapadékmennyiség szempontjából nagy változatosságot mutatnak, de szerencsére hőmérséklet és napsütés szempontjából kisebbek a különbségek.

Általánossában elmondható, egyfelől az, hogy a szigeteken június és augusztus között a legszárazabb az idő, másfelől pedig az, hogy a Mahé (ahol a főváros, Victoria található) környéki úgynevezett “belső szigetek”, melyek az ország északi részén helyezkednek el, jellemzően esősebbek, mint amelyek délebbre fekszenek.

Az, hogy milyen mértékben kevésbé esősebbak a délebbi szigetek, szigetenként változik. Szemléltetésképpen a legcsapadékosabb Mahé átlagos éves csapadékmennyisége 2365 mm, míg ugyanez a messze délen fekvő, az Aldabra szigetcsoport részét képező Assumption szigetén 865 mm.

Esőzések

A Seychelle-szigetek esőzései meglehetősen kiszámíthatatlanok. Azokban az években, amikor az El Niño jelenség legerősebben hat, sokkal esősebbek lehetnek a száraz évszakok, míg az esős évszak ilyenkor a szokványosnál szárazabb, míg azokban az években, amikor elsősorban a La Niña jelenség domináns, ennek ellenkezője történik.

Bár egyes más trópusi úti célhoz képest Seychelle száraz évszaka csapadékosabb, ez ritkán befolyásolja számottevően a napsütést, mivel a száraz évszakban jellemzően éjjel esik. Az esős évszakban ehhez képest a napközbeni esőzések a jellemzőek, és ez befolyásolja napos órák számát is. A napos órák száma tekintetében a hőmérséklethez hasonlóan jóval kevesebb a különbség az ország szigetei között, mint a csapadékmennyiség szempontjából.

Trópusi ciklonok

A Seychelle-szigeteket legjellemzőbben december vége és április közepe között érinthetik trópusi ciklonok. A ciklonok hatására erős szelek és zúduló zivatarok érznek, amik néha súlyos károkat okozhatnak, és a legrosszabb esetekben a szállodáikba kényszeríthetik a turistákat.

Ez utóbbira szerencsére nagyon ritkán, körülbelül húsz évente egyszer kerül sor, és általában néhány napnál nem tart tovább. Az amúgy szárazabb déli szigeteket, elsősorban az Aldabra és a Farquhar szigetcsoportokat gyakrabban érintik a trópusi ciklonok, mint a Mahéhoz közeli északi szigeteket.

Zsúfoltság, árak, főszezon, off-season és átmeneti szezonok

seychelle szigetek időjárás türkiz tenger fehér homok végtelen pihenés

A Seychelle-szigeteken, mivel az esős évszak egybeesik a világ nagy részének vakációs időszakaival, a főszezon más trópusi úti célokhoz képest viszonylag rövid, viszont árakban és zsúfoltságban érzékelhető két viszonylag hosszú átmenetei szezon a fő szezon és a szezonon kívüli időszak között.

Főszezon

Fő szezonnak nevezhető a július és az augusztus, köszönhetően a kevesebb csapadéknak és mivel a világ nagy része ilyenkor nyaral. Ebben az időszakban nagyobb zsúfoltságra és magasabb árakra számíthatunk. Bár az időjárás ilyenkor a legmegfelelőbb tengerparti lazításra, előfordulhatnak szelesebb napok, ami kedvez a vízi sportoknak, például a szörfözésnek számára, de negatívan befolyásolják a víz alatti látási viszonyokat, így a sznorkelezésre és búvárkodásra az év más időszakai megfelelőbbek lehetnek.

Hasonlóképpen buzgó időszak a december és a január, ami a karácsonyi és újévi időszak mellett az ebben az időszakban tartott számos hindu kulturális fesztiválnak és vallási ünnepségnek köszönhető. Bár ez az időszak a legesősebb, az erős és hosszan tartó viharok ritkák, így lehetőség van napfürdőzésre, és a különleges időszaknak köszönhetően a sűrűbben lakott szigeteken érdekes kulturális eseményeken vehetünk részt.

Átmeneti időszak

Kevesebb turistával és olcsóbb árakkal találkozhatunk az áprilistól júniusig és a szeptembertől novemberig tartó átmeneti szezonokban. Ezek közül a hónapok közül a fehér homokos strandokon való időtöltésre június, szeptember és október eleje a legmegfelelőbb: április és május kevésbé esős hónapok, de a hőmérséklet ebben a két hónapban a legmagasabb, míg jellemzően október végétől megindul az esős évszak.

Ezek a hónapok június kivételével kevésbé szelesek, így az óceán csendesebb, és emiatt a víz alatti világ felfedezésére kedvezőbb körülmények adódnak. A húsvéti időszak jellemzően zsúfoltabb, és egyes boltok és éttermek zárva tarthatnak, de árak szempontjából ez az ünnepi időszak kedvezőbb, mint a decemberi.

Ekkor érkezik a legkevesebb utazó a szigetekre

Szezonon kívüli időszaknak számít a február és a március. A február és a március a legesősebb hónapok közé tartoznak, egyúttal az április és a május után a legmelegebbnek is számítanak.

Mindezekért cserébe viszont még repülőjegyek tekintetében is olcsóbb árakra és a kevesebb látogató miatt igazán csendes kikapcsolódásra számíthatunk ezekben a hónapokban.

Seychelle az esős évszakban

seychelle szigetek időjárás türkiz tenger fehér homok végtelen pihenés

Az esős évszak októbertől áprilisig tart, de áprilisra és októberre átmeneti évszakként is szoktak hivatkozni, mivel ilyenkor valamivel kevesebb csapadék jellemző, és a száraz évszakhoz hasonlóan ritkábbak a napközbeni esőzések.

Az esős évszak jelentősen csapadékosabb, mint a száraz évszak és ez a napsütéses órák számát is negatívan befolyásolja. A hőmérséklet ráadásul ilyenkor a legmagasabb, és november és március között északkeleti irányú passzátszelek fújnak, ezért a délnyugati fekvésű strandok kedvezőbbek lehetnek szélerősség szempontjából.

Ezek a szelek szörfözésre kiváló hullámokat eredményezhetnek, de a gyakori esőzések miatt a viszonyok nem mindig tökéletesek. A szigeteket ilyenkor érinthetik trópusi ciklonok, amik főleg a délebbre fekvő szigeteket érintik, de szerencsére a legerősebbek nem gyakoriak.

December és január kivételével az esős évszak hónapjai kívül esnek a fő szezonon, így kevesebb más turistára és olcsóbb árakra számíthatunk, és így kiváló időszaka lehet a csendes pihenést megcélzó Seychelle utazásnak, amennyiben számolunk az időjárás kiszámíthatatlanságával.

Az esős évszak során szinte kötelező látnivaló a szigetek bizonyos strandjain a cserepesteknősök fészkelési időszaka, amely októberben kezdődik tojásrakással, majd január végétől márciusig megfigyelhetőek a víz felé mászó aranyos bébi teknősök.

Az esős évszak esői nagyszerű ürügyet adhatnak a szigetek színes kultúrájának felfedezésére is. Ez az időszak ráadásul számos esemény keretében is lehetőséget ad erre: a sűrűbben lakott szigetek népszerű karácsonyi, újévi és húsvéti ünnepségei mellett decemberben és januárban a főváros, Victoria hindu közössége számos olyan kulturális fesztivált tart, mert szerte a világból vonz érdeklődőket a városba.

Seychelle a száraz évszakban

seychelle szigetek időjárás türkiz tenger fehér homok végtelen pihenés

A májustól szeptemberig tartó száraz évszak a kevesebb esőzés mellett az év legnaposabb időszakának számítanak, és a júniustól szeptemberig fújó délkeleti irányú passzátszelek hatására május kivételével a leghűvösebbek is. A hőmérséklet ilyenkor ritkán emelkedik 30 fok fölé, esténként pedig hűl 24 fok alá. Július és augusztus kivételével Seychelle-szigetek száraz évszaka egyes más trópusi úti célok hasonló időszakainál csapadékosabb ugyan, de legtöbbször éjszaka esik, ezért eső a tökéletes tengerparti nyaralást ritkán befolyásolja.

A passzátszelek hatására néha közepes erejű szelek is előfordulhatnak, és ez ugyan nagyon ritkán befolyásolja a strandélményeket, érdemes előre készülni ennek megfelelő öltözékkel. A szelek rendszeresen okoznak hínár felhalmozódást a szigetek keleti partjain, ami a trópusi fehér homokos strand képét rontja ugyan valamennyire, de vigaszt nyújthat, hogy az a Seychelles-szigetek egészséges víz alatti élővilágát jelzi. A nyugati fekvésű partok pedig ebben az időszakban kifejezetten páratlanok.

Míg a szélcsendes május csendesebb vizei nagyszerű víz alatti látási viszonyokat eredményeznek, és ezért az a legjobb hónapnak számít a szigeteken sznorkelezésre és könnyűbúvárkodásra, a száraz évszak szelesebb hónapjaiban a Seychelle a szörfösök és más széligényes vízisportok kedvelőinek Paradicsoma. A száraz évszakra jellemző sok napsütés pedig garantálja a hosszú és gondfeledt strand töltött napokat.

Internet, SIM kártya, WIFI Dominikán

Napjainkban már helyben pl. a repülőtéren vett fizikai SIM helyett érdemes az eSIM-et megfontolni, amelyet még itthonról tudunk intézni az Airalo megoldásával. A képek feltöltéséhez üzenetek váltásához biztosan elég 5 GB adat alig 4500 forintnyi dollárért elérhető.

Használata sokkal kevésbé macerás, mint megbízható, jó szolgáltatást nyújtó helyi szolgáltató fizikai SIM-é, de nem minden telefon tudja még kezelni az eSIM-et: Iphone10 még nem, de az ennél újabb iPhone-ok tudják, Samsung esetében az S10 még nem, ennél újabb Galaxy-k már igen, kivéve az S20 FE-t.

A szállodákban ugyan elérhető wifi, de még szállodán belül is nagyon változó lehet a minőség, jelerősség. Érdemes a mobilnet irányába elmozdulni, mely a szállodától távol, még a tengeren is működni fog.

💡

A bejegyzésben szereplő néhány támogatott linkről vásárlással, foglalással segíthetsz nekünk az ingyenes oldal fenntartásában.

  • Booking.com szállás: Gyakori használattal (Genius program) 10-20% kedvezményeket, ingyen reggelit, autóbérlés kedvezményt stb. érhetsz el.
  • Booking.com repülőjegy: Általában jobbak az áraik, mint közvetlenül a légitársaságoknál. Szintén a Genius programba számít.
  • Airalo mobilnet - eSIM megoldások az egész világon jó áron, egyszerűen, megbízhatóan
  • Trópusi csomagajánlatok a Morton's Travel, az amerikai csoportos utak hazai piacvezetőjétől. Bookingnál jobb árú szállások, magyar rendelkezésre állás, biztosítások.

Ezen szolgáltatókra átkattintás és ottani vásárlás után néhány százalékos jutalékot kaphatunk, mely számodra nem jár plusz költséggel.