Maldív-szigetek Utazás Útmutató - Minden, amit indulás előtt tudnod érdemes

Utoljára frissült:

Szerző:

Tibor

A Maldív-szigetek napjaink egyik legvágyottabb trópusi úti célja, melyről mindenkinek megvan a véleménye. A két véglet általában az Unalmas és a Tökéletes. Részletes Útmutatónkban mindenre tudnivalóra kitérünk, melyre a döntés meghozatalához, majd a készülődéshez szükség lehet.

Egyéb részletes bejegyzéseink a Maldív-szigetekről: szállás, repülőjegy infók, Maldív-szigetek árak, Időjárás és Mikor érdemes utazni

Tartalomjegyzék

Maldív-szigetek térkép

(térkép)

A Maldív-szigetek, avagy hivatalos nevükön a Maldív Köztársaság, az Indiai-óceánon található szigetország, körülbelül 750 kilométerre délre az indiai szárazföldtől. 26 atollból, azaz korallzátonyból kialakult gyűrű alakú szigetcsoportból, ezen belül 1192 szigetből áll, melyek észak-dél irányban 871 kilométer hosszan, és 130 kilométer szélességben terülnek el az Egyenlítő két oldalán.

Az ország teljes területe megközelíti a 90 ezer négyzetkilométert, ebből azonban csupán 300 négyzetkilométer a szárazföld, ami a Maldív Köztársaságot a világ egyik legszétszórtabb országává teszi. A csaknem 1200 szigetből mindössze 200 körüli lakott, illetve további közel 100 a turizmus részére fenntartott resort sziget.

Melyik maldív szigetet válasszuk?

A szálláshelyek jelentős része privát szigeten helyezkedik el, így a sziget választása sok esetben egybeesik a szállás kiválasztásával. Két fontos tényezőt érdemes megfontolni választás előtt.

Az első, hogy helyiek által lakott vagy pedig privát szigeten helyezkedik-e el a szállásunk. A lakott szigeteken az olcsóbb szálláshelyek, apartmanok nagyobb választéka érhető el, és a helyi kultúrába is közelebbi bepillantás nyerhető.

A második a nagy kiterjedésű országon belüli elhelyezkedés. Amennyiben a fővárost (és egyben fő szigetet), Malét vagy az ahhoz közeli atollok szigeteit választjuk, szállásunk elérése jelentősen gyorsabb és olcsóbb lehet, mivel az Európa irányából érkező repülőjáratok mind Malé nemzetközi repülőterére érkeznek.

Malé közelében helyezkedik el a szigetország turistákat fogadó szálláshelyeinek jelentős része, főleg az alacsonyabb és középkategóriákban, ami az ebből a szempontból való választást jelentősen megkönnyítheti.

Az elhelyezkedés az időjárás szempontjából is fontos: A délen elhelyezkedő atollok szigetei a száraz évszakban jellemzően esősebbek, így amennyiben nem Malé közeli szállodára esik a választásunk, a kellemetlenségek elkerülése érdekében a száraz évszakban érdemes leellenőrizni a szálláshely tényleges földrajzi elhelyezkedését. Nézzük a maldív időjárás részleteit:

Maldív-szigetek időjárás - Mikor érdemes utazni?

Földrajzi elhelyezkedésüknek köszönhetően a szigetek trópusi éghajlatúak. A hőmérséklet egész évben kellemesen meleg és ritkán forró: nappal 27-30 °C körüli, amely tökéletessé teszi a lehető legjobb strandélmények szerzése szempontjából. A kedvező hőmérséklet esténként is folytatódik, amikor ritkán esik 25 fok alá. A napsütés mennyisége is hasonlóan kedvezően alakul: Még a legesősebb hónapokban is a lehető legritkábban fordul elő, hogy egész nap borult az ég.

A szigetek éves időjárását a száraz és az esős évszakok váltakozása jellemzi.
Maldív-szigetek főszezonja a száraz évszakkal is egybeeső december és április közötti periódus.

A legtöbb látogató az év végi ünnepi időszak és február között látogatja a tökéletes strandjairól és kristálytiszta vizéről híres szigetországot, de december többi része és a március és az április is jelentősen zsúfoltabb, mint az év többi része. Ennek megfelelően az árak is sokkal magasabbak. Nem ritka, hogy a szálláshelyek ilyenkor az esős évszakhoz képest kétszeres áron érhetők el. Ezért, amennyiben lehetőségünk van rá, érdemes hónapokra előre foglalni, mert ebben az esetben kifoghatunk jelentős kedvezményeket.

Ennek ellenére a legtöbb látogató számára a száraz évszak lehet a legmegfelelőbb a Maldív nyaralásra. Ilyenkor ugyanis tökéletesek a körülmények a tengerparti kikapcsolódásra. Akik a pezsgő hangulat és a zsúfoltság helyett csendesebb pihenésre vágynak, a száraz évszakon belül választhatják december első heteit vagy márciust és áprilist, amikor az időjárás továbbra is kedvező.

Az időzítés szempontjából fontos tényező még a ramadán, mivel ez az egy hónapig tartó ünnepségsorozat alapvető fontosságú a muzulmán ország életében, és ilyenkor a lakott szigeteken számos szolgáltatás szünetel. A resortokat ez általában nem érinti. A ramadán és egyéb muszlim fesztiválok meglátogatása egyébként megfontolandó, hiszen az azokon megrendezett utcai karneválok, fesztiváli játékok és sportversenyek megtapasztalása különleges élményt tartogat.

Mennyibe kerül a Maldív-szigetek nyaralás?

A magazinokból ismert és világszerte vágyott Maldív-szigetek nem olcsó mulatság, de ha akarunk, számos módon lehetséges faragni a nyaralás költségeiből.

Részletes bejegyzésünk: Mennyibe kerül egy Maldív-szigetek utazás?

Maldív-szigetek szállások típusai és árai

100+ válogatott szállás 6 trópusi úti célra, három kategóriában, szállások oldalunkon.

Teszt 1

$$$

Maldív-szigetek

8.2/10

hotel neve kategóriája
Remek elhelyezkedés a nyugati parton. Saját part, wellness, két étterem. Több kiemelt attrakció a közvetlen közelben.

Teszt 2

$$$

Maldív-szigetek

8.2/10

hotel neve kategóriája
Remek elhelyezkedés a nyugati parton. Saját part, wellness, két étterem. Több kiemelt attrakció a közvetlen közelben.

A Maldív-szigetek szálláshely szempontjából egyaránt lehet meglehetősen olcsó és meglepően drága, attól függően, hogy milyen kategóriában és milyen típusú szálláshelyet választunk.

A legalacsonyabb kategóriákban találhatjuk az airbnb-k, hostelek és vendégházak széles választékát, melyek között mind az egyszerűbb szobák, mind az apartmanok gyakoriak. Ezek szinte mindegyike a fővároshoz közeli lakott szigeteken (vagy pont Malén) találhatók, így kedvező áruk mellett ajánlhatók a helyi kultúra felfedezéséhez és a helyi éttermek, street food kipróbálásához vagy magunkra főzéshez. Drágább társaikhoz hasonlóan ezek is gyakran a parton találhatók és rendelkeznek tengerre néző szobákkal, bungalókkal. Már reggelis szobákat is találni ebben a kategóriában, akár 30e forint alatt éjszakánként.

A középkategóriás szálláshelyek nagy része továbbra is a lakott szigeteken található. Ezek a szállások a főszezonban jellemzően 50-150e Ft között érhetők el szobánként és éjszakánként, míg a főszezonon kívül átlagosan 20-30, esetenként 50 százalékkal is olcsóbbak lehetnek.

A Maldív-szigeteken luxus szempontjából a határ szinte szó szerint a (fényszennyezéstől mentes) csillagos ég. A felső kategóriákban még a főszezonon kívül is a több százezer vagy akár egymillió forintos éjszakánkénti árú szállások nagy választékát találhatjuk, és ezekre is kifejezetten vonatkoznak a főszezon borsosabb árai.

Ezek rendszerint all-inclusive ellátást, vízfelszínen lebegő bungalókat és privát villákat jelentenek, saját úszómedencével.

A legdrágább resortok szobái, bungalói, villái és apartmanjai sokszor tartalmaznak kedvezményes árú vagy ingyenes szolgáltatásokat, például reptéri transzfert, és az all-inclusive ellátás már önmagában csökkenti az egyéb költségeket, így a tényleges árak néha megtévesztőek lehetnek, ezért ezekről foglalás előtt érdemes tájékozódni.

A főszezonon kívül pl. október-novemberben gyakran találhatunk drágább vendégházakhoz vagy akár háromcsillagos szállodai szobákhoz hasonló árakon 4-5 csillagos, reggelis szállásokat.

Maldív repülőjegyek - Lehet-e olcsón utazni?

A trópusi szigetország megközelítésére legjobb esetben egy átszállással, 13-14 óra repülésre van szükség, de még a két átszállásos, 20 óra alatti utazási idejű megoldások is jónak mondhatók.

A legjobb ár-érték aránnyal rendelkező repülőjegyek az útmutató írásától számított 1-3 hónapban legolcsóbban 250 – 300 ezer forint között érhetők el. Legjobb ár-érték arányúnak azok a jegyek mondhatók, amik a kedvező repülési és átszállási idők mellett megfelelő kabinszolgáltatásokkal rendelkeznek, például étel-ital fogyasztással, fedélzeti szórakoztató rendszerrel.

Lehetőség van ugyanis jóval kedvezőbb áron, a fedélzeti szolgáltatások kényelméről lemondva, diszkont légitársaságok járataival megközelíteni a Maldív-szigeteket. A Wizz Air napi rendszerességgel, az útmutató írásától 1-3 hónapra 120 – 200 ezer forintért indít járatokat Abu Dhabin keresztül a Maldív-szigetekre. Bár ezek az utak jellemzően egy átszállásosok, az átszállási akár 18-20 óra is lehet, ami jelentősen hosszabb, mint maga az utazás ideje, habár ez már bőven elég hosszú, hogy ne a repülőtéren kelljen tölteni.

A legtöbb utazó számára mindenképpen a hagyományos légitársaságok útjait javasoljuk, a Maldív-szigetek esetében ezek közül a legolcsóbbak a Flydubai, a Qatar Airways és a Turkish Airlines. Ezek árai főként a kényelem és az extra szolgáltatások szempontjából különböznek.

Míg a Qatar Airways és a Turkish Airlines árai nagyrészt hasonlóak, a Flydubai olcsóbb, azonban a másik kettővel ellentétben a Flydubai gépen például külön kell fizetni a fedélzeti szórakoztatórendszerért, és kicsivel kisebbek az üléseik is.

Közlekedés a szigetek és atollok között - Hidroplán, gyorshajó, komp

maldív szigetek útmutató belföldi közlekedés hidroplán árak

A leszállás után a transzfert privát sziget esetében szálláshelyünk biztosítja, míg lakott szigetek esetében több lehetőség is adott. A legnagyobb távolságok esetén szükséges lehet belföldi repülőgépre szállni, távolságtól függően 50 és 125 ezer forint közötti jegyárakkal.

A Maldív-szigetek legkülönlegesebb és legdrágább közlekedési módja a hidroplán. Egy hidroplános út ára fejenként 50 és 160 ezer forint közötti, a borsos árért cserébe viszont az alacsonyan repülő hidroplánokról nagyszerű kilátásunk nyílik a kék és türkiz árnyalataiban pompázó atollokra és fehér homokos strandjaikra.

Rövidebb távokon a legolcsóbb és legkézenfekvőbb megoldás a gyorshajó, mely a távolságtól és a hajó típusától függően 10 és 75 ezer forint közötti. Akár a maléi repülőtértől, akár lakott szigetekről igénybevehető szolgáltatás. Menetrend, foglalás például itt.

Közepes és nagy távolságok megtételét teszi lehetővé olcsón a komp, melynek ára 800 és 2300 forint között lehet a távolságtól függően, de az út több órán át tarthat, és meglehet, hogy átszállásra is szükség van. Foglalás személyesen Maléban a terminálnál, infók és menetrend itt.

Maldív-szigetek Internet, SIM kártya, WIFI

Napjainkban már helyben, pl. a repülőtéren, vett fizikai SIM helyett érdemes az eSIM-et megfontolni, amelyet utazás előtt, még itthonról tudunk intézni például az Airalo megoldásával. Az akár videók feltöltésére is elég 20 GB adat érhető 40 USD áron érhető el.

Az e-sim sokkal kevésbé macerás, mint megbízható és jó szolgáltatást nyújtó helyi szolgáltatót keresni, kártyát venni és berakni a telefonba, de nem minden telefon tudja még kezelni az eSIM-et: Iphone10 még nem, de az ennél újabb iPhone-ok tudják, Samsung esetében az S10 még nem, ennél újabb Galaxy-k már igen, kivéve az S20 FE-t.

A szállodákban ugyan elérhető wifi, de még szállodán belül is nagyon változó lehet a minőség, jelerősség. Érdemes a mobilnet irányába elmozdulni, mely a szállodától távol, még a tengeren is működni fog.

A legnépszerűbb maldív látnivalók és programok

Folyamatban

Maldív-szigetek történelem és kultúra

Az iszlám vallású szigetcsoport történelme legalább 2500-2900 évre nyúlik vissza. Legkorábbi telepesei a déli atollokra érkeztek, feltehetőleg India irányából. Az északi atollok első telepesei valamivel később érkeztek, és jóval többet tudunk róluk: a maldív nyelv hasonlóságai miatt feltehetően India délnyugati és Sri Lanka északnyugati partjairől érkezhettek.

A maldív legendák alapján feltehetően az időszámításunk előtti harmadik századtól terjedt el a buddhizmus és az ezt követő legalább 1400 évben a szigetek fő vallásává vált. A későbbi iszlám térítés rombolásai ellenére a mai napig számos romos buddhista emlékművet találhatunk szerte a szigeteken, főleg a déli atollokon. A legnagyobbak a Haddhunmathi (vagy más néven Laamu) atoll keleti oldalának szigetein találhatók.

Az óriási területen szétterülő ország egyesítése és az iszlámra való áttérítése az időszámításunk szerinti 12. században történt. A szigeteket egyesítő neve Koimala volt, és az ő neve ez után végérvényesen összefonódott a királyság alapításáról szóló korábban kialakult legendákkal. A Koimalát közvetlenül követő Dhovemi volt az első uralkodó, aki a 12. század második felében áttért az iszlámra, és a korabeli feljegyzések szerint a szigetek lakói hamar követték őt.

400 évnyi viszonylagos béke után az európai gyarmatosító hatalmak szemelték ki maguknak a Közel-Kelet és India közötti tengeri kereskedelmi útvonalon található szigeteket. Elsőként a portugálok érkeztek, akik 1558-ban megpróbálták erőszakkal kereszténységre téríteni a helyieket, melynek hatására lázadás tört ki. A 15 évnyi harc árán sikeres lázadás vezetőjének tiszteletére azóta is a muszlim naptár harmadik havának első napján tartják legfontosabb nemzeti ünnepüket, a Qaumee Dhuvas-t, Nemzeti Napot.

Az ezt követő évszázadokban a szigetország először holland, majd brit gyarmati erők fennhatósága alá került. Ezek a hatalmak már nem kívántak beleszólni a helyiek hétköznapjaiba, így ezt az időszak a korábbiaknál jóval békésebb volt. A sziget 1965-ben hirdette ki függetlenségét, majd három évvel később a királyságot felváltotta a ma is létező Maldív köztársaság.

A szigetek kultúrája

A szigetek kultúrája színes és másokkal nehezen összehasonlítható, a változatos behatásoknak és a kereskedelmi útvonalon való elhelyezkedésnek köszönhetően.

Az indiai és Sri lankai hatások mellett a vallásnak köszönhetően az arab behatások is jelentősek. A maldív királyi családok utazásaik során, a gyarmatosítás előtti időkben, rendszeresen hoztak haza magukkal afrikai rabszolgákat, melynek hatása a mai napig felfedezhető a helyi kultúrán. Az európai gyarmatosítók már sokkal kisebb mértékben hatottak rá.

A Maldív-szigetek különösen figyelemreméltó a nők helyzetének tekintetében. A nők itt szabadon dolgozhatnak, viselhetnek tisztséget, részt vesznek az örökösödésben, nem veszik föl férjük nevét házasodáskor és nem elvárás, hogy fátylat viseljenek (bár azért legtöbben ennek ellenére mégis viselnek).

Maldív-szigetek Fontos Tudnivalók

A Maldív Köztársaság muszlim ország, aminek hatása érezhető a helyi törvényeken és szokásokon. Ennek megfelelően a zökkenőmentes utazás érdekében érdemes odafigyelnünk a közvetkezőkre:

 • A resortokon, kirándulóhajókon és a reptéri szállodán kívül tilos az alkoholfogyasztás és az országba alkoholt (és pornográfiát és disznóhúst is) bevinni. A resortokon elérhető az alkohol, de jellemzően drága, és az ittasságot alapvetően jóval kevésbé tolerálják, mint nem muszlim országok resortjaiban.
 • Minden lakott sziget rendelkezik kijelölt Bikini Beach-el, ahol a magánstrandokhoz, magánszigetekhez hasonlóan engedélyezett a fürdőruhában való fürdőzés. Ezeken kívül fontos odafigyelni az öltözékünkre is, még nem Bikini Beach-nek kijelölt strandokon is. A nem kijelölt strandokon és a lakott szigetek utcáin, egyéb területein mindig viseljünk nem túl szűk ruhát, legalább térd alá érő nadrágot, szoknyát és legalább vállig, de nők esetében lehetőleg könyékig érő felsőruházatot.
 • A meztelen (és nők esetében félmeztelen) napozás és fürdőzés az ország teljes területén, még a szálláshelyeken belül is tilos.
 • Tilos továbbá kagylók, homok, teknőspáncél és korallok kivitele az országból.
 • A szigetek tradícionális étrendjének alapja a hal. A termőföldek szinte teljes hiánya miatt a zöldségek is ritkák. Ennek hatásai napjainkban már kevésbé érzékelhetőek, a jobb éttermek rendelkeznek húsételek és zöldségek nagy választékával, azonban disznóhús még a resortokon sem elérhető, és a helyi falatozók főleg továbbra is halételeket árusítanak.
 • A Maldív-szigeteken a legtöbb szolgáltatásra már eleve felszámolnak 10-12,5% szervízdíjat, és ennek megfelelően a borravaló fizetése nem elvárás, de megszokott dolog, ezért senki nem fog megsértődni, ha mégis adni szeretnénk. E célból tartsunk magunknál USD készpénzt. Szituációtól függően 1-5 dollár vagy teljes ár 10-15%-ának megfelelő borravalónak már nagyon fognak örülni.
 • Az ország területén D és G (brit) típusú csatlakozókat használnak, így átalakítóra van szükség eszközeink töltéséhez.

Vízum és beutazás

A Maldív-szigetekre a világ valamennyi országából érkező turista érkezési vízumot kaphat, amennyiben rendelkezik a visszaérkezéstől is legalább 6 hónapig érvényes útlevéllel.

Nem szükséges ezzel kapcsolatban előre bármit tenni, csupán érkezéskor és távozáskor le kell adni egy információs lapot. Ennek érvényessége 30 nap, ami szükség esetén az ország területén belül meghosszabbítható.

A látogatók túlnyomó többsége a Malé mellett található Velana nemzetközi repülőtérre érkezik, de az ország megközelítése más módokon (tengerjáró hajó, magánhajó stb.) is ahhoz hasonlóképpen működik.

Repülőn való távozáskor minden két évnél idősebb látogató 25 USD repülőtér-fejlesztési díjat köteles fizetni.

Védőoltás

A Maldív-szigetek látogatásához védőoltásra nincs szükség.

Abban a ritka esetben, ha valaki sárgaláz által sújtott területekről érkezik a Maldív-szigetekre, szükség lesz a sárgaláz elleni védőoltás felvételét igazoló nemzetközi oltási könyvre, ellenkező esetben a belépést megtagadhatják.

Az országban a Dengue-lázas esetek száma növekvő tendenciát mutat, ezért érdemes szúnyogriasztót használni.

Gyakori Kérdések

A kérdések és válaszok átmenetileg a feherhomok.hu lap alján találhatók

💡

A bejegyzésben szereplő néhány támogatott linkről vásárlással, foglalással segíthetsz nekünk az ingyenes oldal fenntartásában.

 • Booking.com szállás: Gyakori használattal (Genius program) 10-20% kedvezményeket, ingyen reggelit, autóbérlés kedvezményt stb. érhetsz el.
 • Booking.com repülőjegy: Általában jobbak az áraik, mint közvetlenül a légitársaságoknál. Szintén a Genius programba számít.
 • Airalo mobilnet - eSIM megoldások az egész világon jó áron, egyszerűen, megbízhatóan
 • Trópusi csomagajánlatok a Morton's Travel, az amerikai csoportos utak hazai piacvezetőjétől. Bookingnál jobb árú szállások, magyar rendelkezésre állás, biztosítások.

Ezen szolgáltatókra átkattintás és ottani vásárlás után néhány százalékos jutalékot kaphatunk, mely számodra nem jár plusz költséggel.