Maldív-szigetek időjárás - Mikor érdemes utazni?

Utoljára frissült:

Szerző:

Tomi

A Maldív-szigetek trópusi éghajlata egész évben garantálja a kellemes hőmérsékletet és a napsütést. Az esős évszakban előfordulnak trópusi esők és erős szelek, de még ilyenkor is hosszú napsütötte periódusokra lehet számítani.

A szigetek közel 900 kilométer hosszan húzódnak az Indiai-óceánban, ezért az északi és déli részek éghajlata némileg eltér egymástól. Érdemes rászánni az időt képbe kerülni a Maldív-szigeteki időjárással a csalódások elkerülése érdekében!

Mivel a kellemes meleg és a napsütés az év egészére jellemző, érdemes utunkat a zsúfolt és kevésbé zsúfolt időszakok, az árak és időjárás preferenciánk alapján időzíteni.

Tartalomjegyzék

Maldív-szigetek időjárása: Hőmérséklet, napsütés és esős napok

maldív szigetek idojaras

A szigetek átlaghőmérséklete 24 és 33 °C között változik, és ebből a szempontból a száraz és az esős évszak között nincs különbség. A páratartalom viszonylag magas, de a bőséges tengeri fuvallatok mozgásban tartják a levegőt, így az időjárás ritkán érződik túlságosan fülledtnek.

Másfél méteres átlagos magasságával és 2.4 méteres legmagasabb pontjával a Maldív-szigetek a világ legalacsonyabb országának számít, a domborzat nem befolyásolja az időjárást. A hőmérséklet egységesen magas, és esténként is ritkán esik 25 fok alá.

A szigetekre két évszak jellemző, az északkeleti monszunnak is nevezett száraz évszak és a délnyugati monszunnak nevezett esős évszak.

A decembertől áprilisig tartó száraz évszak a fő turistaszezon, köszönhetően a ritkább esőknek és a szinte állandó napsütésnek.

maldív szigetek idojaras

Havi napsütéses órák, csapadékmennyiség, esős napok(> 1 mm per nap) átlagos alakulása az északi atollokon.

Bár a május és november közötti esős évszak során az évszak nevének megfelelően gyakoribbak az esők és viharok, ezek általában hamar eloszlanak és ilyenkor is jellemzők a napokig, akár hetekig tartó napos periódusok.

Az egyenlítőtől délre található atollok szigetei valamennyivel csapadékosabbak, de ennek ellenére hőmérséklet és napsütéses órák szempontjából minden sziget többnyire egységes időjárást mutat.

Mikor járnak a legtöbben a Maldív-szigetekre?

maldív szigetek idojaras

A száraz évszak viszonylag kedvezőbb időjárásának hatására a Maldív-szigetek fő turistaszezonja december közepe és április eleje közé esik. A karácsonyi ünnepek és február közötti időszak számít a legnépszerűbbnek, ilyenkor látogatják a szigeteket legnagyobb számban a téli trópusi nyaralás és a búvárkodás iránt érdeklődők.

Ennek a pezsgő időszaknak is megvan a maga különleges hangulata, de ha csendes, nyugodtabb kikapcsolódásra vágyunk, ezt az időszakot érdemes elkerülni.

Ilyenkor a turisták megnövekedett számának hatására az árak is a legmagasabbak, gyakori a teltház, így szükséges lehet jóval előre lefoglalni szállásunkat.

maldív szigetek idojaras

Az esős évszakban kedvezőbb a repülőjegyek és szállások ára, ráadásul a kevesebb turista miatt a látnivalók, népszerű helyek és programok is élvezhetőbbek.

Mikor érdemes utazni a Maldív-szigetekre?

Első alkalommal érdemes a száraz évszakot választani a biztonság kedvéért. Költséghatékonysági szempontból annak eleje (december) vagy vége (március-április) is jó választás.

Az esős évszakban, pl novemberben is kifogható tökéletes idő egy héten át, rövid záporokkal, de kevesebb esély van rá, mint a száraz évszakban. Ezekben a hónapokban nagyon változékony az időjárás, és egy esetleges több napos rossz idő sokak számára csalódás lehet.

Ramadán, ünnepségek, fesztiválok

A Maldív-szigetek muszlim ország, és ennek megfelelően a muszlim fesztiválok és ünnepségek alapvetően befolyásolják az ország lakóinak életét.

belföldi közlekedéshez használt hirdroplán türkiz lagúna

Ezen fesztiválok során jellemzőek az utcai karneválok, sportversenyek, fesztiváli játékok és a tánc, így meglátogatásuk különleges élményt jelenthet.

Arra viszont érdemes odafigyelni, hogy ilyenkor a főváros, Malé boltjai és éttermei közül sok zárva tart, bár ez a resortokat általában nem érinti.

A legjelentősebb ezek közül a ramadán, amely minden évben egy hónapon át tart. Mivel a ramadán a Gergely-naptár szerint minden évben más dátumra esik, ezért érdemes látogatásunk előtt ellenőrizni, hogy az adott évben mikor kezdődik és ér véget.

  • 2023-ban: március 22. - április 21.
  • 2024-ben: március 10. - április 8.
  • 2025-ben: február 28. - március 29.
  • 2026-ban: február 17. - március 19.

A resortok területén ez nem okoz fennakadást, azonban a szervezett kirándulások, külső szolgáltatások limitáltabban lehetnek elérhetők. Ramadán idején a helyiek böjtölnek, a resortokon kívül nem illik enni, inni és dohányozni a nyílt utcán vagy másutt, ahol a helyiek is látják.

A száraz évszak

A Maldív-szigetek két évszaka közül a száraz évszak decembertől áprilisig tart. Erre az időszakra az esős évszaknál több napsütés, alacsonyabb páratartalom, és kevesebb eső jellemző.

maldív szigetek idojaras

Éppen ezért ez az időszak lehet legmegfelelőbb azok számára, akik főleg kikapcsolódás, fürdőzés és napfürdőzés céljából látogatnak a szigetekre.

Bár a körülmények az egész évben megfelelőek, ebben az időszakban a jobbak víz alatti látási viszonyok és nyugodtabbak a vizek, így a decembertől áprilisig tartó időszak az ideális a búvárkodás kedvelői számára.

A szigeteken található számos híres merülőhelyet meglátogathatjuk otthonról hozott vagy helyben beszerzett egyszerű búvárkészlettel, de persze akár szervezett búvártúra keretében is.

Híres merülőhely például a Lankan Manta Point, ami a közeli Lankanfinolhu szigetéről (aminek jelentése Paradicsom) és az itt nagy számban élő és megtekinthető mantáról, atlanti ördögrájáról kapta a nevét; a Maaya Thila, egy zátonyokkal körülvett víz alatti sziget, melynek barlangjaiban óriás halrajokban gyönyörködhetünk; vagy a Banana Reef, amelynek adottságai olyannyira kedvezőek, hogy akár a felszínhez közel úszva is, tehát a lehető legbiztosabb távolságból, láthatunk cápákat és rájákat.

Az esős évszak

felhős esős idő a maldív-szigeteken

A Maldív-szigeteken az esős évszak májustól novemberig tart. Bár ilyenkor gyakoribbak az esők, viharok, erős szél, és a páratartalom is magasabb, a szigetek kellemes melegét ez nem befolyásolja, és ez az évszak is bővelkedik tartósan napsütéses időszakokban.

Az esők jellemzően nem tartanak hosszú ideig, de váratlanul érkezhetnek, ezért érdemes szabadtéri programjainkat és azok alternatíváit előre tervezni.

Historikusan és átlagosan a leggyakrabban esős hónap a június, amikor 17 napon esik 1 mm-nél több eső az általunk vizsgált északi atollokon.

Az esős évszak és az azt megelőző átmeneti időszak kiváló körülményeket biztosít a szörfözésre is. A márciustól májusig tartó időszak biztosítja a szörfözés szempontjából legstabilabb időjárási, szél- és fényviszonyokat, de a legnagyobb hullámokra június és augusztus között lehet számítani, és ez után is találhatunk szörfözésre tökéletes kis és közepes méretű hullámokat.

A számos, a nagyközönség számára is nyitott hullám található szerte a Maldív-szigeteken, például a fővárostól, Malétól északra és délre található Kaafu Atoll vizein, és számos szálloda és üdülőhely biztosít exkluzív hozzáférést szörfözésre különösen alkalmas vizekre.

Nagy számmal találhatunk kifejezetten a szörfözésre specializálódott resortokat is.

Az esős évszak kisebb zsúfoltsága miatt kedvezőbb árakon találhatunk szállást és repülőjegyet. Ez az időszak tökéletes lehet azok számára is, akik zavartalan tengerparti kikapcsolódásra vágynak vagy a Maldív-szigetek különleges történelmében vagy kultúrájában szeretnének elmerülni.

Maldív-szigetek atollok időjárása

csodás maldív naplemente repülőről

A Maldív-szigetek utazás előtt érdemes tájékozódni az általunk kiválasztott sziget tényleges időjárásáról, főleg amennyiben a főszezonon kívüli esős(ebb) évszakra esik a választásunk. Nézzük konkrétan az ország különböző tájait:

Hanimaadho és az északi atollok

Hanimaadhoo az ország északi részén, a fővárostól 290 kilométerre található lakott sziget, amely a Haa Dhaalu Atoll részét képezi. Az itt található reptér, a Hanimaadhoo néhány Indiába induló járat mellett az ország északi atolljainak fő kiszolgálója, ami az ebbe a térségbe induló nyaralások gyakori köztes állomásává teszi.

2016 áprilisában itt mérték a Maldív-szigetek valaha tapasztalt legmagasabb hőmérsékletét, 34,9 °C-t. Évi átlagos legmagasabb hőmérséklete 31,7 °C, legalacsonyabb pedig 25,6 °C.

Mivel az ország északi részén helyezkedik el, az éves várható csapadékmennyiség az országos átlaghoz képest viszonylag alacsony 1750 mm, és az esős (legalább 1 mm) napok száma 120 körül mozog évente. Az a napos órák száma évente átlagosan 2750. Hanimaadhoo, és ezáltal a Maldív-szigetek északi atolljainak átlagos időjárása:

éghajlati grafikon csapadék napsütéses órák és esős napok

Mindebből kitűnik, hogy bár az esős évszakban jóval több csapadék várható, az 1 mm-nél több csapadékkal járó napok száma viszonylag alacsony, a napos órák száma pedig magas, még az esős évszak legrosszabb időjárásai sem tartanak jellemzően néhány napnál tovább. Kérdés, hogy merünk-e kockáztatni, hogy esetleg a mi álomnyaralásunk során lesz 3 napon keresztül vihar?

Malé és környéke

északi malé atoll hufaven fushi

A Maldív-szigetek fővárosa, Malé az ország legészakibb és legdélibb pontja között körülbelül félúton található, és reptere, a Velana nemzetközi repülőtér, az Európa felől érkező járatok túlnyomó többségének úti célja.

Földrajzilag a város az Észak-Malé Atoll legdélebbi szigetein, köztük Malé szigetén helyezkedik el. A főváros és annak két oldalán található két atoll, az Észak- és a Dél-Malé Atoll az ország turisztikai szempontból leginkább kiépült térségének számít. A Malé és környékének időjárása Hanimaadho-nál valamivel esősebb, hőmérséklete azonban hasonlóan kellemes és átlagosan több a napsütés is.

Évi átlagos legmagasabb hőmérséklete 30,9 °C, legalacsonyabb 26,3 °C, tehát még kevesebb változékonyságot mutat, mint az északi szigetek. Az éves átlagos csapadékmennyiség itt 1900 mm (+150 mm északhoz képest), de ez több napon oszlik el: az éves esős napok száma átlagosan 131 (+10% északhoz képest), a napos órák száma 2780.

Malén és környékén az időjárás átlagos havi alakulása hasonló az északi térséghez, de a száraz évszak itt kevésbé markáns.

Gan és a déli atollok

A legdélebbi maldív sziget az Addu Atoll részét képező Gan. A Gan nemzetközi repülőtér Dubaira és Sri Lankára tartó járatai mellett a Maldív-szigetek legdélebbi atolljait köti össze a Maléval.

Gan és a déli atollok időjárása az ország legesősebbjének számít, de évi legmagasabb átlag 30,9 °C-os és legalacsonyabb 25,4 °C-os hőmérséklete közel van az országos átlaghoz, és a napos órák száma nem számottevően kevesebb.

Évi átlagos csapadékmennyisége jóval több, 2310 mm (+560 mm északhoz képest), ami 146 esős napon (+20% északhoz képest) oszlik el, és a napos órák átlagos száma 2735 körül van évente, ami szinte megegyezik északkal. Ez azért lehet, mert gyakran esik sötétedés után.

A déli atollok időjárásának havi alakulása hasonlít az ország többi részéhez, de a száraz évszak itt még az előzőnél is kevésbé tér el a nedves évszaktól.

💡

A bejegyzésben szereplő néhány támogatott linkről vásárlással, foglalással segíthetsz nekünk az ingyenes oldal fenntartásában.

  • Booking.com szállás: Gyakori használattal (Genius program) 10-20% kedvezményeket, ingyen reggelit, autóbérlés kedvezményt stb. érhetsz el.
  • Booking.com repülőjegy: Általában jobbak az áraik, mint közvetlenül a légitársaságoknál. Szintén a Genius programba számít.
  • Airalo mobilnet - eSIM megoldások az egész világon jó áron, egyszerűen, megbízhatóan
  • Trópusi csomagajánlatok a Morton's Travel, az amerikai csoportos utak hazai piacvezetőjétől. Bookingnál jobb árú szállások, magyar rendelkezésre állás, biztosítások.

Ezen szolgáltatókra átkattintás és ottani vásárlás után néhány százalékos jutalékot kaphatunk, mely számodra nem jár plusz költséggel.