Dominika Utazás Útmutató - Minden, amit indulás előtt tudnod érdemes

Utoljára frissült:

Szerző:

Tibor

A messze földön híres Dominikai Köztársaság a karibi-térség legnépszerűbb úti célja. Ezt nagyszerű trópusi éghajlata mellett elsősorban all-inclusive resortjainak és egész évben használható golfpályáinak köszönheti.

A látogatók nagy része a tökéletes időjárású, páratlan természeti szépségű és laza hangulatú Punta Cana üdülőrégiót választja. Részletes Útmutatónkban minden olyan tudnivalóra kitérünk, mely mind a döntés meghozatalában, mind a készülődésben segítségedre lesz.

Dominika térkép

(térkép)

A Dominikai Köztársaság a Karib-tenger Nagy-Antillák térségében helyezkedik el. Szigetén, a Hispaniolán a nyugati szomszédjával, Haitival osztozkodik. A sziget teljes mérete több, mint 76 ezer négyzetkilométer, melyből a Dominikai Köztársaság 48 445 négyzetkilométert foglal el.

Az ország területén található a karibi térség négy legmagasabb csúcsa, melyek közül a legmagasabb a 3098 méteres Pico Duarte. Az ország középső részén található hegyek elég magasak, hogy a sziget többi részével ellentétben néha még havat is láthatnak.

Az ország fővárosa egyúttal a sziget legnagyobb városa, Santo Domingo, mely a déli parton, a keleti partokhoz viszonylag közel helyezkedik el. A turisták körében kiemelkedően népszerű Punta Cana a sziget legkeletibb csücskében található, míg a második legnépszerűbb terület, a Samaná-félsziget Punta Cana-tól északnyugatra.

Az ország teljes népessége 11 millió körüli, melyből körülbelül 3 millió él a fővárosban és vonzáskörzetében.

Dominika melyik területét válasszuk?

dominika időjárás évszakok szél

A legegyszerűbb válasz: Punta Cana. A Dominikai Köztársaság első számú üdülőkörzete nem véletlenül a legnépszerűbb. Jól kifejlett turisztikai szektorral rendelkezik, az időjárás a száraz évszakban tökéletes, de az esős évszakban sem elviselhetetlenül rossz, tájai gyönyörűek, vizei kristálytiszták. Közel van annyira más érdekes helyekhez, például a Samaná-félszigethez és Santo Domingóhoz is, hogy azok egynapos kiruccanásokkal elérhetők.

A bonyolultabb válasz az, hogy az ország kis mérete ellenére meglepően változatos. A már említett gyönyörű tájairól és az öbölben könnyen megfigyelhető bálnáiről híres Samaná-félsziget és az élénk kulturális élettel rendelkező Santo Domingo mellett Dominika számos más térsége is érdemes lehet látogatásra.

Külön említést érdemel ezek közül Puerta Plata városa és a környékén elhelyezkedő Amber Coast (Borostyán Part), mely lenyűgöző természeti adottságokkal rendelkezik, és ahol a száraz és esős évszak más periódusokban váltja egymást. A turisztikai szektor itt még fejlődőben van, és messzebb található nemzetközi repülőtértől, így itt valamivel autentikusabb, "vadabb” nyaralásra számíthatunk.

Első dominikai utazás alkalmával Punta Canát érdemes választani. De az év melyik szakában a legjobb itt nyaralni?

Dominika időjárás - Mikor érdemes utazni?

Más trópusi éghajlatú országokhoz hasonlóan Dominikára is a száraz és esős évszak váltakozása jellemző, azonban itt jobban számít, hogy az ország mely részét mikor választjuk. Részletes bejegyzésünk a témában: Dominika időjárás - Mikor érdemes utazni?

dominika időjárás grafikon esős napok száma napsütés és csapadékmennyiség

A dominikai tutisztikai főszezon december elejétől április végéig tart.

A decembertől áprilisig tartó száraz évszakban az ország nagy részén jelentősen kevesebb az eső, bár ennek mértéke már térségenként változik: Punta Cana-n például a legszárazabb hónapokban az átlagos csapadékmennyiség 55 mm, de ez az ország délnyugati partjain akár 30 mm is lehet, és ezek a területek gyakran júliusban és augusztusban egy második, az elsőnél kicsivel nedvesebb száraz évszakot is látnak.

A Samaná-félszigeten és környékén a száraz évszak hatása jóval kisebb, itt a legszárazabb hónapok is jellemzően 100 milliméternél több esőt látnak.

Általánosságban elmondható, hogy az északi part egész évben esősebb, ez alól csak az Amber Coast a kivétel. Ez az ország északnyugati részén található partszakasz a déli partokhoz hasonló (bár azoknál átlagosan kicsit nagyobb) mennyiségű esőzést tapasztal, és abból a szempontból is különleges, hogy az esős és a száraz évszak pont szinte fordítva váltják egymást, tehát a száraz évszak itt júniustól októberig tart, az esős évszak pedig novembertől májusig.

dominika időjárás évszakok szél

Az ország nagy részén az esős évszak májustól novemberig tart, és nevének megfelelően jóval több eső jellemző rá. Ennek mértéke térségenként változik: a legesősebb hónap csapadékmennyisége egyes térségeken 180 mm, míg másokban 280 mm is lehet. Ez alól csupán Punta Cana a kivétel. Az esős évszak csapadékmennyisége itt hasonlatos a Samaná-félsziget száraz évszakához hasonlít, és emiatt Punta Cana az ország egyetlen térsége, ahová az utazás még az esős évszakban is többnyire jó szívvel javasolható, amennyiben felkészülünk a kevésbé kiszámítható időjárásra.

Dominikai szállások árai és típusai

100+ válogatott szállás 6 trópusi úti célra, három kategóriában, szállások oldalunkon.

Teszt 1

$$$

Punta Cana

8.2/10

hotel neve kategóriája
Remek elhelyezkedés a nyugati parton. Saját part, wellness, két étterem. Több kiemelt attrakció a közvetlen közelben.

Teszt 2

$$$

Punta Cana

8.2/10

hotel neve kategóriája
Remek elhelyezkedés a nyugati parton. Saját part, wellness, két étterem. Több kiemelt attrakció a közvetlen közelben.

Az ország a leggazdaságosabbtól a legfényűzőbbig a szálláshelyek széles választékát kínálja, és más trópusi úti célokhoz képest kisebb az alacsony- és középkategóriás, míg kiugróan nagy az all-inclusive szálláshelyek száma. Ezek Dominikán már jóval olcsóbban, a középkategóriában is nagy számban megtalálhatók.

A legalacsonyabb kategóriában találhatunk vendégházakat és apartmanokat, strandhoz közel jellemzően 10 ezer forinttól, attól távol pedig 5 ezer forinttól érhetők el. Ezek árai a szezonok között jellemzően kevesebbet ingadoznak. Véleményünk szerint nem érdemes ezeket választani, ha már a Karbi-tengerig repülünk nyaralni.

dominika időjárás évszakok szél

Középkategória

A középkategória reggelis szállodai szobái strandhoz közel főszezonban 50 ezer forinttól kezdődnek éjszakánként. Szezonon kívül bukkanhatunk hasonló szolgáltatásokkal és kényelemmel rendelkező szállodákra már éjszakánként tízezer forinttól is, ezek azonban szinte kivétel nélkül a strandtól távol helyezkednek el.

A középkategória legtetején találhatók az olcsóbb all-inclusive resortok, melyek főszezonban éjszakánként 100 ezer forinttól érhetőek el. Ezek a felső kategóriás társaikhoz hasonlóan biztosítják az all-inclusive ellátás kényelmeit, de természetesen eltérő mértékben. Így például kisebb napi italfogyasztási keretre és kevesebb ingyenes extra szolgáltatásra számíthatunk.

Felső kategória

A felső kategória all-inclusive resortjai főszezonban 150e Ft éjszakánkénti ártól érhetők el, míg a luxus kategória lakosztályai, privát villái és fényűző bungalói a főszezonban éjszakánként 250 ezer forinttól kezdőnek.

A közép-, felső és luxus kategóriás szállások jellemzően körülbelül 40%-al olcsóbbak a főszezonon kívül, és a felső és luxus kategória all-inclusive resortjai esetében jelentős kedvezményekre bukkanhatunk, amennyiben jó előre, akár utazás minimum 3-6 hónappal, szállásfoglaló alkalmazáson keresztül foglaljuk le őket (pl. itt).

A legjobb karibi élményeket garantáló drágább all-inclusive szálláshelyek általában megérik a magasabb költségeket: Áraik tartalmaznak ingyenes vagy kedvezményes árú extra szolgáltatásokat, például reptéri transzfert, szervezett programokat és bizonyos határokon belül étel- és italfogyasztást is.

Punta Cana-n a főszezonban általában magasabb árakra számíthatunk, főleg az ünnepi időszakban és a Spring Break alatt. Ebben kis mértékben segíthet, ha jó előre, akár fél évvel hamarabb foglalunk. Pozitívum viszont, hogy a főszezonon kívül Punta Cana szálláshelyei az üresen állás elkerülése érdekében jelentős kedvezményeket kínálnak.

Dominika repülőjegyek - Lehet-e és érdemes-e olcsón utazni?

dominika időjárás évszakok szél

A karibi országot leggyorsabban egy átszállással, 12-14 óra alatt érhetjük el, azonban nagy népszerűsége miatt a leggyorsabb megoldások jegyeit gyorsan elkapkodják, így a 20 óránál nem sokkal hosszabb utak már jónak számítanak. Részletes bejegyzésünk: Dominika repülőjegy - Árak, tippek, időzítés

Érdemes megnézni a Booking aktuális árait Dominika repülőjegyre is: legtöbbször hasonló vagy jobb áron adják, mintha a légitársaság oldalán vennénk, de pontokat, kedvezményeket (-10%) gyűjtünk a szállásfoglaláshoz.

A biztonság kedvéért minden esetben a Bookingot vagy közvetlenül a légitársaságot érdemes a Skyscanner javaslataival szemben választani, még akkor is, ha így drágább!

A legolcsóbb jegyek esetében nem ritka a több átszállás és a hosszabb átszállási idő, ezért megeshet, hogy a teljes út akár 50 órát is igénybe vehet.

A legjobb ár-érték arányú jegyek ezen útmutató írásától 1-3 hónapra 320 ezer forinttól kezdődnek Budapest-Punta Cana viszonylatban, de bécsi indulás legtöbb esetben esetén kedvezőbb árakat találhatunk, ha rugalmasabbak vagyunk az utazás időpontjával kapcsolatban.

A Dominikai Köztársaság területén Punta Canán kívül található két másik nemzetközi repülőtér is, melyek a sokszor költséges transzfer árak miatt olcsóbb megoldást jelenthetnek, ha szálláshelyünk az ország más területén található. Amennyiben az ország látogatóinak túlnyomó többségéhez hasonlóan úti célunk Punta Cana, ezzel szerencsére nem kell foglalkoznunk

Internet, SIM kártya, WIFI Dominikán

Napjainkban már helyben pl. a repülőtéren vett fizikai SIM helyett érdemes az eSIM-et megfontolni, amelyet még itthonról tudunk intézni az Airalo megoldásával. A képek feltöltéséhez üzenetek váltásához biztosan elég 5 GB adat alig 4500 forintnyi dollárért elérhető.

Használata sokkal kevésbé macerás, mint megbízható, jó szolgáltatást nyújtó helyi szolgáltató fizikai SIM-é, de nem minden telefon tudja még kezelni az eSIM-et: Iphone10 még nem, de az ennél újabb iPhone-ok tudják, Samsung esetében az S10 még nem, ennél újabb Galaxy-k már igen, kivéve az S20 FE-t.

A szállodákban ugyan elérhető wifi, de még szállodán belül is nagyon változó lehet a minőség, jelerősség. Érdemes a mobilnet irányába elmozdulni, mely a szállodától távol, még a tengeren is működni fog.

Helyi közlekedés

dominika időjárás évszakok szél

Dominikán a közlekedés olcsónak mondható, bár a fővárosban és Punta Cana-n belül drágább, mint az ország más tájain.

A legolcsóbb közlekedési forma a tömegközlekedés, és ennek árai az ország egészében egységesek. Santo Domingo és Punta Cana között például körülbelül 3000 Ft a buszjegy. Az olcsóság ellenére azonban a tömegközlekedés alapvetően nehezen javasolható: a buszok többsége meglehetősen kicsi, így nincs sok hely poggyásznak, a menetrendek sokszor kényelmetlenek és hosszabb utak esetén előfordulhat, hogy taxival kell átszállni az állomások közti távolságok miatt.

Taxi

Sokkal kényelmesebb megoldás a taxi, de természetesen ennek megfelelően jóval drágább is. Punta Canán a taxis utak 10 USD körüli ártól kezdődnek, de hosszabb utakon jóval drágább is lehet. Olcsóbb megoldás jelentenek a motoconcho névre hallgató motoros taxik, melyeken rövidebb, legföljebb kb. öt kilométeres utakra akár 500-1000 forint körül is találhatunk fuvart. Ezeken azonban egyszerre csak egy utas fér el.

Uber

Punta Canán, Santo Domingoban és az ország más területein működik az Uber fuvarkereső alkalmazás. Ezen keresztül 15-20 perc körüli rövidebb utakra 1500-3000 Ft között találhatunk magánfuvart, míg Uber Select megjelöléssel rövidebb-hosszabb utakra rendelhetünk tradicionális taxit kedvezményes áron, 5000 Ft-tól, bár ezekre jellemzően a rendes taxinál többet kell várni. Uber sofőrök nem hajthatnak a repülőterek területére, így reptéri transzferre ez csak nehézkesen használható.

Reptéri transzfer szolgáltatást online előre foglalhatunk, ezek ára jellemzően 5 ezer és 200 ezer forint között változik távolságtól függően, és emiatt érdemes a közelebbi reptereket választani. Punta Cana esetében a legnagyobb távolság is ritkán kerül 20 ezer forintnál sokkal többe, amennyiben Punta Cana nemzetközi repülőterére érkezünk. Lehetőség van gyűjtő transzfer foglalására is, ezek fejenként 3000 forinttól kezdődnek.

Punta Cana-n luxustranszfert is igénybe vehetünk, ezek 20-70 ezer forintba kerülnek, de a magasabb árért cserébe különböző extra szolgáltatást (akár welcome drink-et is) kínálnak.

Az autóbérlés is opció, nézzük részletesebben:

Dominika autóbérlés

dominika időjárás évszakok szél

Az ország területén autóbérlésre is kínálkozik lehetőség, de az már útiterveinktől függ, hogy megéri-e.

Punta Cana strandközeli resortjai esetén legtöbb esetben nincs szükség erre, de amennyiben tervezünk több ízben szórakozóhelyre, boltba vagy shoppingolni menni, még Punta Cana esetében is sokat spórolhatunk így a taxihoz képest.

Amennyiben szálláshelyünk az ország egy távolabbi pontján található, vagy ha az ország más partjait és a sziget mélyének hegyeit, völgyeit szeretnénk felfedezni, már sokkal kecsegtetőbb az autóbérlés lehetősége, azonban a közúti viszonyok miatt továbbra is megfontolandó.

Közlekedési viszonyok

Az utak az országban viszonylag jó minőségűek, és még lakott területeken kívül is találhatunk kivilágított utakat. A helyi autósok azonban a közlekedési szabályokat csak javaslat szerűen tartja be, és a fővárosban kifejezetten kaotikus a forgalom.

Emiatt megfontolandó, hogy önálló vezetésre szánjuk-e magunkat, de kellő elővigyázatossággal jó road trip élményekben lehet részünk. Punta Canán belül szerencsére sokkal békésebb helyzet.

Autót típustól és felszereltségtől függően napi 17-19 ezer forinttól bérelhetünk biztosítással együtt. A legjobb árak megtalálásához hasonlítsuk össze az árakat online és foglaljunk előre. Az országban a külföldi jogosítvánnyal akkor autózhatunk, ha váltunk helyi vezetői engedélyt, amit online foglalás esetén a bérautó szolgáltatók az átvételig elintéznek.

A helyi utak ingyenesek, de a hosszabb autópályákon előfordulnak fizetőkapuk, pl. Santo Domingo és Punta Cana között, itt 1-2 ezer forintnyi pesót kell fizetnünk, ehhez mindig legyen nálunk helyi készpénz.

A legnépszerűbb dominikai látnivalók és programok

dominika időjárás évszakok szél

Folyamatban

Történelem és kultúra

dominika időjárás évszakok szél

Az országnak otthont adó sziget, Hispaniola kolumbuszi felfedezése előtt a taíno népnek adott otthont, akik viszonylag fejlett mezőgazdaságra, vadászatra és halászatra alapuló társadalommal rendelkeztek, és a gyarmatosítók megérkezése előtt közel jártak ahhoz, hogy szervezett civilizációnak számítsanak.

Kolumbusz Kristóf első expedíciója során, 1492-ben a spanyolok nevében birtokba vette, és a néhány évvel később alapított Santo Domingo vált az első állandó európai településsé az Új Világban. A spanyolok kedvezőtlen bánásmódja miatt a taíno-k röviddel az európaiak megérkezése után szinte teljesen eltűntek, de a kevert házasságoknak köszönhetően örökségük napjainkig a spanyol és afrikai behatásokhoz hasonló mértékben fontos alapját képezi a sziget különleges kultúrájának.

1697-ben a spanyolok átengedték a sziget nyugati harmadát Franciaországnak, ami 1804-ben vált a független Haitivé. Dominika népe háromszáz évnyi gyarmati sor után 1821-ben kihirdette függetlenségét, de csupán három hónappal később, 1822-ben Haiti erőszakkal bekebelezte az újonnan független Dominikát.

22 évvel később háborúban vívták ki függetlenségüket. A győzelem kivívásának napja, a február 27-i Függetlenségi Nap, azóta is az ország legfontosabb nemzeti ünnepének számít.

Függetlenség után polgárháborúk

A függetlenség kivívását követő évtizedekben az ország gyakran élt át háborúkat. Ezek nagy része polgárháború volt (melyeket európai kereskedők által adott kölcsönökből finanszíroztak), és Haiti is több ízben sikertelenül próbálkozott Dominika újbóli elfoglalásával.

Ezekben az években a spanyolok röviden újra gyarmatosították az országot, de 1865-ben sikerült végleg kivívni függetlenségüket. 1916 és 1922 között az USA megszállta az országot, mivel felmerült az előző évszázadban felhalmozott adósságok nemteljesítésének veszélye.

Fényes jelen és jövő

dominika időjárás évszakok szél

A Dominikai Köztársaság 20. százada politikailag viharos volt, de egy 1965-ös polgárháborútól eltekintve szerencsére háborúktól mentes. Napjainkra a Dominikai Köztársaság a nyugati félteke leggyorsabban fejlődő országává nőtte ki magát, amit a turizmus mellett gyártási iparának és a világ harmadik legnagyobb aranybányájának is köszönhet.

Változatos domborzatával, éghajlatával, színes tengeri és szárazföldi élővilágával és jól megőrzött gyarmatosítás korabeli történelmi hagyatékával Dominika a karibi térség egyik legkülönlegesebb országa, és egyértelműen a trópusi nyaralások kiváló úti célja.

A Dominikai Köztársaság kultúrája

dominika időjárás évszakok szél

Az ország kultúrája Latin-Amerika legeurópaibbjának mondható, alapvető fontosságú eleme a művészet. Saját, önálló szépművészeti színtérrel rendelkezik, amely már a 18. században, függetlenné válásának éveiben elkezdett kibontakozni.

A 20. századtól kezdődően Dominika kultúrájában az irodalom is fontos szerepet kap. Számos nemzetközileg is elismert költő származik innen (például Juan Bosch, aki egyúttal az ország első miniszterelnöke is volt), és legutóbb 2008-ban kapott Pulitzer-díjat a dominikai író, Junot Diaz regénye.

Az ország építészetében számos kultúra hatásai felfedezhetők. Ezek közül a legszembetűnőbbek az európai hatások, például Santo Domingo óvárosa, a Ciudad Colonial esetében. Az óváros az UNESCO Világörökség részét képezi és itt található az Újvilág első temploma, kolostora, kastélya és erődítménye, mind különösen jól megőrzött alakban.

Az európai gyarmati hatások mellett az őslakos taínók mahagónira és szárított pálmalevelekre alapozó építészetének hatása is érzékelhető, főleg vidéken. Az utóbbi években a turizmus hatására a modern építészet is teret nyert. Napjainkban a szállodák luxus villáiban gyakran három jól elkülöníthető stílus fedezhető fel: modern váz, spanyol gyarmati íves ablakok és tradícionális Taíno függőágy.

Gasztronómia

dominika időjárás évszakok szél

Az ország konyhája elsősorban spanyol, taíno és afrikai elemekből táplálkozik, de az utóbbi években a Közel-keleti, indiai és kínai hatások is érzékelhetőek. Spanyolországhoz hasonlóan a nap legfontosabb étkezése az ebéd, aminek tipikus formája a La Bandera (a zászló), mely rizsből, vörösbabból és húsból áll, ami lehet marha, csirke, disznó és hal is.

Latin országként természetesen a zene és a tánc is alapvető fontosságú eleme Dominika kultúrájának. A két legismertebb innen eredeztethető zenei stílus a merengue és a bachata. Az utóbbihoz tartozó, hasonló nevű tánc az utóbbi években nemzetközi sikereket is elért. A tánc és a zene a helyiek életében betöltött szerepét mi sem példázza jobban, mint hogy az ország függetlenségi napja előtti hónap minden vasárnapján zenés-táncos felvonulásokat rendeznek az ország nagyobb városaiban.

A két Dominika története

Kolumbusz Kristóf első expedíciója során, 1492 december ötödikén megérkezett egy szigetre a Karib-tenger északkeleti határán, és az amúgy lakott szigetet az expedíciót finanszírozó spanyolok nevében birtokba vette, és elnevezte La Española-nak, mert a sziget változatos tájai és éghajlata Spanyolországra emlékeztette.

Körülbelül egy évvel később, 1493 novemberében Kolumbusz második expedíciója során jelentősen délebbkeletebbre a Karib-tengeren találkozott egy másik szigettel, amit mivel vasárnap látott, elnevezte Dominikának (a vasárnap latinul dies Dominica, azaz az Úr napja).

dominika időjárás évszakok szél

A később elnevezett Dominika a mai napig őrzi nevét. La Española neve azonban az évek során számos variáción ment keresztül. A sziget neve végül Hispaniola-vá alakult, és az évszázadok során többször kivívta függetlenségét, újra gyarmattá vált, két részre szakadt, egyesült és újra két részre szakadt. Napjainkban Hispaniola szigetén két ország osztozkodik.

A sziget nyugati harmadán fekvő ország neve az őslakosok által az egész szigetet jelölő, “magas hegyek földje” jelentésű Haiti. A sziget keletei kétharmadán pedig Dominikát találjuk, mely a Kolumbusz Kristóf öccse, Bartolomé Colón által 1496-ban alapított Santo Domingóról, az ország fővárosáról kapta nevét.

A két Dominika tehát egymástól körülbelül 1000 kilométerre fekszik a Karib-tengeren. Nevük megtévesztő lehet, de teljes hivatalos nevük megkönnyítheti a helyzetet: Hispaniola szigetén a Dominikai Köztársaság, tőle délkeletre pedig a Dominikai Közösség.

És hogy melyik Dominikát válasszuk karibi nyaralásunk úti céljaként? Egyértelmű győztes a Dominikai Köztársaság, mivel fehér homokos strandok mellett kiépült turizmussal is rendelkezik, és itt található a Földi Paradicsomra hajazó Punta Cana is. Ennek megfelelően a továbbiakban és útmutatóink mindegyikében Dominikaként minden esetben a Dominikai Köztársaságra hivatkozunk.

Közbiztonság

A Dominikai Köztársaság alapvetően biztonságosnak mondható, de azért nem árt az elővigyázatosság. Kisebb volumenű lopások, rablások előfordulhatnak, de a bűnözés általában nem a turistákat célozza. Az itthon is érvényes alapvető óvintézkedések mellett fokozottan figyeljünk a következőkre:

 • Ne hagyjunk látható helyen csomagot
 • Zsúfolt utcákon legyünk fokozott figyelemmel értéktárgyainkra
 • Bérelt autónkkal ne közlekedjünk lehúzott ablakkal a fővárosban
 • Esti áramszünetek esetén igyekezzünk szálláshelyünkön maradni, mivel ilyenkor gyakoribbak a bűntények Punta Cana az ország többi részénél jelentősen biztonságosabb, és az ország teljes területén működik egy kifejezetten a turisták ügyeivel foglalkozó rendőri egység, a Politur ( https://politur.gob.do ).

Dominikai Köztársaság fontos tudnivalók

Keresztény vallású és kultúrájában Európára sokban hasonlító országként a törvényeiben és szokásaiban nem tér el lényegesen hazánktól, de ennek ellenére a zökkenőmentes nyaralás érdekében érdemes észben tartani a következőket:

 • A drogokkal kapcsolatos törvények különösen szigorúak, és az elmúlt években egyre gyakoribbak a hatósági ellenőrzések, ezért fontos, hogy minden esetben magunkra csomagoljunk és fokozottan ügyeljünk csomagjainkra
 • Az ország területén nem elvárás a borravaló, de értékelt gesztus. Éttermekben a 10% a szokásos, de sok étterem előre felszámol szervízdíjat, tehát érdemes leellenőrizni a számlát borravaló előtt. Egyéb esetekben nincs meghatározott összeg, de a 250 pesónál (kb. 5 dollár) nagyobb összeg nem megszokott
 • Turisták által frekventált helyeken a dominikai peso mellett az USD-t is elfogadják a legtöbb helyen, pl. szórakozóhelyeken, éttermekben és szervezett túrákon. Punta Cana-n az USD annyira elterjedt, hogy akár szupermarketekben is fizethetünk vele.
 • Kártyás fizetésre meglehetősen sok helyen van lehetőség, főleg Punta Cana-n, de a kényelmetlenségek elkerülése végett érdemes magunknál tartani pesót vagy USD-t. A frekventáltabb helyeken általában könnyű bankautomatát találni.
 • Az ország területén Észak- és Közép-Amerikához hasonlóan A és B típusú csatlakozókat használnak, tehát szükség lesz átalakítóra

Vízum és beutazás

A Dominikai Köztársaság magyar állampolgárok számára vízummentesen látogatható, amennyiben rendelkezünk a beutazás után még legalább 6 hónapig érvényes útlevéllel. A beutazást megelőzően a dominikai bevándorlási hivatal honlapján ( https://eticket.migracion.gob.do ) regisztrálnünk kell.

Ezen kívül szükséges egy turistakártya, melynek ára 10 USD, és a legtöbb légitársaság esetében ez része a jegy árának. Ha esetleg mégsem része a jegy árának, vagy ha nem repülőn közelítjük meg az országot, ezt az összeget a határátkelőhelyen fizethetjük ki. A turistakártyák legföljebb 30 nap tartózkodásra jogosítanak, illetve felár ellenében 30 nappal meghosszabbíthatók a területileg illetékes migrációs irodában.

Repülőtéren keresztüli távozás esetén további 20 USD adót kell fizetni, melyet a legtöbb esetben szintén tartalmaz a repülőjegy ára.

Egészségügyi tudnivalók, védőoltás

A Dominika Köztársaság látogatásához nincs szükség kötelező védőoltásra.

A karibi térségben viszonylag gyakran előfordul a Dengue-láz és a Zika vírus, ezért fontos a szúnyogriasztó használata.

Az ország területén a csapvíz nem ivóvíz, helyette fogyasszunk palackozott vizet vagy vigyünk magunkkal vízszűrőt.

💡

A bejegyzésben szereplő néhány támogatott linkről vásárlással, foglalással segíthetsz nekünk az ingyenes oldal fenntartásában.

 • Booking.com szállás: Gyakori használattal (Genius program) 10-20% kedvezményeket, ingyen reggelit, autóbérlés kedvezményt stb. érhetsz el.
 • Booking.com repülőjegy: Általában jobbak az áraik, mint közvetlenül a légitársaságoknál. Szintén a Genius programba számít.
 • Airalo mobilnet - eSIM megoldások az egész világon jó áron, egyszerűen, megbízhatóan
 • Trópusi csomagajánlatok a Morton's Travel, az amerikai csoportos utak hazai piacvezetőjétől. Bookingnál jobb árú szállások, magyar rendelkezésre állás, biztosítások.

Ezen szolgáltatókra átkattintás és ottani vásárlás után néhány százalékos jutalékot kaphatunk, mely számodra nem jár plusz költséggel.