Dominika időjárás - Mikor érdemes utazni?

Utoljára frissült:

Szerző:

Tomi

A trópusi éghajlatú Dominikai Köztársaság az év nagy részében sok napsütésre és a kellemes (bár néha forró) hőmérsékletre számíthatnak az utazók. Dominika időjárás szempontjából is eltér sok más népszerű trópusi úti céltól: Az esős és száraz évszakok váltakozása mellett a kiszemelt szálláshely elhelyezkedése is fontos szempont lesz az utazás tökéletes időpontjának kiválasztásában.

A bejegyzésben bemutatjuk a legnépszerűbb Punta Cana időjárása mellett az ország különböző régióinak időjárását is, és kiderül, hogy mikor érdemes Dominikára utazni, és mikor jobbak az árak.

Tartalomjegyzék

Punta Cana időjárás

Kezdjük a legtöbb olvasót érdeklő információval!

dominika időjárás évszakok szél

Az ország legkeletibb csücskében található Punta Cana kétségkívül Dominika legnépszerűbb úti célja. Az üdülőváros a Karib-tenger első, és egész Latin-Amerika második legnépszerűbb idegenforgalmi központja, amit csodálatos fehér homokos strandjai, lélegzetelállító szépségű környezete és nagy tengeri biodiverzitása mellett minden bizonnyal tökéletes éghajlatával is kiérdemelt.

Az éves csapadékmennyiség 1100 mm körüli és a napos órák száma 3000 óra fölötti. Az esős évszak nem számottevően esősebb, mint az ország többi részén, a zivatarok pedig jóval kiszámíthatóbbak. Híresen jó időjárása miatt Punta Cana az év nagy részében pihenni vágyókkal vagy épp bulizókkal tömött.

Grafikonon jobban átlátható

dominika punta cana időjárás grafikon

Az esős évszak enyheségét és kiszámíthatóságát jól szemlélteti október hónap csapadékmennyisége: a 150 mm eső 11 olyan napon oszlik el, mikor legalább 1 mm eső esik, tehát egy esős napra átlagosan 13-14 mm eső jut. Mivel az esőzések a hőmérsékletet nem befolyásolják számottevően, még az esős évszak legnedvesebb hónapjában is varázslatos tengerparti kikapcsolódásra számíthatunk a Punta Cana nyaralás során.

Ennek ellenére arányaiban számottevően többet esik az esős évszakban, és Dominika déli partjaihoz hasonlóan ez az időszak a legforróbb is. Ha legtökéletesebb időjárásra vágyunk a dominikai utazás során, Punta Cana a decembertől áprilisig tartó főszezonban garantálja nem csak a trópusi kikapcsolódás ideális körülményeit, de a páratlan karibi hangulatot is.

Ez az időszak egybeesik Dominika főszezonjával, ezért ilyenkor nagyobb zsúfoltságra és magasabb árakra számíthatunk.

Ha csendes és gazdaságos Punta Cana utazást szeretnék, választhatjuk a májusi vagy a novemberi átmeneti szezont. Ilyenkor a főszezonnál kedvezőbb árakkal és kevesebb turistával találkozhatunk, és a hurrikánszezont is elkerülhetjük.

Mikor utaznak legtöbben a Dominikai Köztársaságba?

dominika időjárás évszakok szél

A főszezon december elejétől április végéig tart. Bálnalesre a Samaná-félsziget közelében január közepe és március közepe közötti időszak az ideális. A kellemesen meleg téli trópusi nyaralás csábítása mellett a jellemzően január végétől február végéig tartó karneváli időszak is érv lehet ezen időszak választása mellett.

A februári karnevál időszaka az ország függetlenségét ünnepli, és a február 27-i nagy dátum előtt ez minden vasárnap hivatalos ünnepléssel és felvonulásokkal jár. A legnagyobb karneváli mulatságokat rendszerint nem tengerparti városok, hanem a szárazföld belsejében található La Vega és Santiago de los Caballeros városaiban rendezik, de természetesen a fővárosban, Santo Domingoban is életre szóló karneváli élményeket szerezhetünk.

dominika időjárás évszakok szél

A főszezonon belül is akadnak csendesebb időszakok, így például január közepe és március, április. Érdemes számítani azonban arra, hogy valamikor március eleje és április vége között esedékes évente az Egyesült Államok egyetemeinek tavaszi szünete, a Spring Break, amikor Dominika bizonyos részei megtelnek “lazító” amerikai egyetemistákkal.

Ez az északi partot a déli partnál általában kevésbé érinti. Punta Cana-t tartják viszont az amerikai egyetemisták a világ egyik “legepikusabb” Spring Break desztinációjának. Mivel a különböző egyetemek más dátumokkal, 1 vagy 2 hetes tavaszi szünetet hirdetnek, az esemény tényleges időpontját nehéz előre behatárolni. 2023-ban például a legtöbb egyetem március 11. és április 1. közé hirdette meg, míg 2024-ben előreláthatólag március 4-24. között lesz a legnagyobb zsúfoltság Punta Canán.

Dominika időjárás: Hőmérséklet, napsütés és esős napok

dominika időjárás évszakok szél

Időjárásának változatossága földrajzából és földrajzi elhelyezkedéséből adódik: az ország magas hegyei és mély völgyei nagyban befolyásolják az időjárást. Az északi parton az óceáni passzátszél alapvető meghatározója az éghajlatnak, itt az esős évszak októbertől májusig, míg a déli és keleti részeken májustól novemberig tart.

Ez alapvetően nagy mozgásszabadságot enged az utazási időpont kiválasztásában, de fontos észben tartani, hogy az ország északnyugati részén található Amber Coast (magyarul Borostyánkőpart) kivételével az ország északi része jelentősen esősebb.

A Dominika utazás tökéletes időpontja így az év szinte bármely szakaszára eshet, ezért annak kiválasztásában az időjáráson kívül más tényezők is nagy szerepet játszanak. Fontos szempont lesz az árak és a zsúfoltság mellett az is, hogy milyen programokat tervezünk, milyen strandokat és látványosságokat látogatunk meg és hogy az ország számos fesztiválja közül melyiket szeretnénk megtapasztalni.

Hőmérséklet

Az országra az év nagy részében kellemesen meleg, az évi átlaghőmérséklet a tengerpartokon 27 °C, míg a hegyekben 18 °C körüli. Az ország egészére jellemző a magasabb hőmérséklet május és október között, ilyenkor az átlagos maximális hőmérséklet 30 °C fölé is emelkedhet, és ritkán 40 fokos hőségre is akad példa.

Hőmérséklet szempontjából az ország tengerparti területeinek többsége viszonylag egységes képet mutat, és az extrém esetektől eltekintve 32 foknál nagyobb hőségre és 25 °C-nál hűvösebbre nem kell számítani, így ebből a szempontból Dominika mindenképpen kényelmes nyaralást ígér.

Időnként megesik, hogy december és május között hűvös szél érkezik az ország területére a kontinens felől, ez a tengerparti területeket kevésbé érinti, a dombosabb területeken azonban 10 fok alá eshet, és a hegyekben fagypont közelébe is csökkenhet a hőmérséklet. Ezzel érdemes számolni és melegebb öltözékkel készülni, ha túrázni vagy hegyet mászni is szeretnénk a Dominika nyaralás során.

Napsütéses órák

Az év során napsütéses órák számát elsősorban az adott évszak csapadékmennyisége mellett a földrajzi elhelyezkedés befolyásolja. Az északi partvidéken jellemzően többet esik és ezért kevesebbet süt a Nap, de nem számottevően: az esős évszakban is számíthatunk havi legalább 180 napos órára.

Esős napok és esős évszak a Dominikai Köztársaságban

dominika időjárás évszakok szél

Az esős évszakban átlagosan több a csapadék, de Dominika változatos földrajzának köszönhetően a különböző területek ebből a szempontból jelentős változatosságot mutatnak.

Az északi parton, a Puerto Plata környékén, de főleg attól nyugatra fekvő Amber Coast-on a száraz és esős évszakok csapadékmennyiségei egyes déli partvidékekhez hasonlatos (bár a két évszak időbeli elhelyezkedése pont fordított).

Az ország északkeleti részén található Samaná-félszigeten a száraz évszak inkább hasonlatos az ország többi részének esős évszakához: a tőle délre található (és éghajlatilag a félszigetre hasonlító) Sabana de la Mar városában az éves csapadékmennyiség 2260 mm és az éves esős napok száma 164.

Ehhez képest az ország déli területeinek egy része jóval szárazabb. Az ország délnyugati részén, a májustól novemberig tartó esős évszak markáns, de a száraz évszak jóval szárazabb, és július és augusztus rendszerint a száraz évszakhoz hasonló csapadékmennyiséget mutat. Ilyen például Barahona, ahol az éves csapadékmennyiség 1000 mm körüli és az esős napok száma csupán 71. A déli parton található az ország legszárazabb városa Azua, ahol évente csupán 640 mm az eső.

Az ország legkeletibb csücskében fekvő Punta Cana környékén pedig az esős évszak jelentősen enyhébb, az éves csapadékmennyiség 1100 mm, az esős napok száma pedig 113.

Esős évszak összegfoglalva

dominika időjárás évszakok szél

Általánosságban elmondható, hogy a Karib-tengerre az esős évszakban is rövid záporok és zivatarok jellemzőek, ezért az ország legtöbb területén ritka, hogy egész nap vagy akár egyhuzamban több napig esik, így azok csak nagyon kis eséllyel ronthatják el az egész nyaralást.

Ennek ellenére természetesen az esős évszakra tervezett utazás esetében, főleg amennyiben az északi partot szemeltük ki, muszáj számolnunk az időjárás kiszámíthatatlanságával és érdemes ennek megfelelően alternatív programokat tervezni.

Hurrikánszezon

Más Karib-tengeri úti célokhoz hasonlóan a helyzetet valamelyest bonyolítja a júniustól novemberig tartó hurrikánszezon. A hurrikánok ezen belül augusztustól októberig a legvalószínűbbek, de szerencsére a legerősebbek ezek közül nagyon ritkák.

Jelentősen gyengébb trópusi viharokra kétévente lehet számítani, de ezek a partvidékeken kisebb károkat okoznak, mint a sziget belsejében. A belföldi területeken, a hegyek közti völgyekben előfordulhatnak áradások és földcsuszamlások, ezért alapvető fontosságú tájékozódni az aktuális helyzetről, ha a legesősebb vagy aktuálisan viharos hónapokban tervezünk túrázni.

Az időjárás alakulása az északi partvidéken

A könnyebb áttekinthetőség kedvéért nézzük a Puerto Planta környékén található Amber Coast havi átlagos csapadékmennyiségét, napos óráinak számát és átlagos maximális hőmérsékletét grafikonon: Január: 175 mm, 210 napos óra, 28,1 °C Február: 140 mm, 205 napos óra, 28,3 °C Március: 130 mm, 235 napos óra, 28,6 °C Április: 115 mm, 225 napos óra, 29,5 °C Május: 130 mm, 225 napos óra, 30,6 °C Június: 50 mm, 240 napos óra, 32 °C Július: 70 mm, 265 napos óra, 32,2 °C Augusztus: 70 mm, 265 napos óra, 32,4 °C Szeptember: 65 mm, 220 napos óra, 32,3 °C Október: 110 mm, 225 napos óra, 31,5 °C November: 230 mm, 195 napos óra, 29,8 °C December: 230 mm, 185 napos óra, 28,7 °C

Az Amber Coast-ra több eső és kicsivel alacsonyabb hőmérséklet jellemző, de sajnos az ország ezen részében a hűvösebb hónapok egybeesnek az esős évszakkal, így a déli partvidékekkel ellentétben itt a kevesebb csapadék mellett a száraz évszak nagyobb hőséggel is jár. Ezen a területen a novembertől januárig tartó időszak és május a legesősebb, ezért utazás időzítése szempontjából ez a legkevésbé kedvező időszak.

dominika időjárás évszakok szél

Bár a száraz évszak egy része itt egybeesik a hurrikánszezonnal, a hurrikánok és trópusi viharok az országot átszelő magas hegyek miatt ritkán érintik az Amber Coast-ot. A helyiek itt alapvetően kevésbé tartanak hurrikánoktól, amit az is példáz, hogy Puerta Plata legnagyobb fesztiválját, a Merengue Festival-t általában október harmadik hetében tartják.

A város a Merengue hetében megtelik zenével, neves zenekarok is gyakran fellépnek és szinte megállás nélkül (bár néha sziesztákkal megszakítva) folyik a buli a tengerparton.

Az itteni esős évszak hűvösebb hónapjai közül február, március és április a kedvezőbb utazásra, mivel az esős évszak többi hónapjához képest ilyenkor kevesebb az esős nap. Eső esetén elmélyedhetünk a város különleges, hagyományos kultúrájában a múzeumokon és helyi látványosságokon keresztül. Persze részt vehetünk az ország egészében februárban rendezett karneválon is, melynek színes forgatagát Puerto Plata helyi jellegzetességei tovább fűszerezik.

dominika időjárás évszakok szél

A népszerű Samaná-félsziget időjárása

dominika időjárás évszakok szél

Az ország Amber Coast-tól keletre fekvő északi vidékei az év egészében jelentősen esősebbek. Az északkeleti részén található Samaná-félsziget és környéke ennek ellenére kiemelkedően népszerű a látogatók körében számos természeti csodája (például cseppkőbarlangjai), nagyszerű strandjai és különleges történelme miatt.

A késő 19. századig különálló szigetet a gyarmatosítás korában a spanyolok kanári-szigeteki telepesekkel népesítették be, majd Napóleonnal spanyol területekre cserélték el.

Később felszabadított amerikai rabszolgák telepedtek le itt, és utolsó sorban majdnem kétszáz évig kalóz sziget is volt. A félsziget kiemelten népszerű január közepe és március közepe között, amikor több ezer hosszúszárnyú bálna gyűlik össze a környező vizekben, és akár a szárazföldről, Samaná városából is megfigyelhetjük őket.

Az időjárás alakulása a déli és keleti partvidékeken

dominika időjárás évszakok szél

A déli partvidékek időjárása nagy változatosságot mutat. Viszonyítási alapként íme az UNESCO Világörökség részét képező óvárossal rendelkező főváros, Santo Domingo időjárása:

Január: 65 mm, 240 napos óra, 30,2 °C Február: 55 mm, 230 napos óra, 30,3 °C Március: 55 mm, 255 napos óra, 30,6 °C Április: 70 mm, 250 napos óra, 30,6 °C Május: 190 mm, 235 napos óra, 31,5 °C Június: 140 mm, 230 napos óra, 32,2 °C Július: 145 mm, 225 napos óra, 32,6 °C Augusztus: 175 mm, 225 napos óra, 32,7 °C Szeptember: 180 mm, 220 napos óra, 32,5 °C Október: 185 mm, 230 napos óra, 31,9 °C November: 100 mm, 230 napos óra, 31,2 °C December 85 mm, 225 napos óra, 30,6 °C

Santo Domingo környékén, Dominika déli és keleti oldalához (és a Karib-tenger egészéhez) hasonlóan a legforróbb hónapok egyúttal a legesősebbek is. A déli part bizonyos részein a száraz évszak jóval szárazabb, és az alapesetben november májustól novemberig tartó esős évszak közepén is kialakulhat egy rövidebb száraz évszak.

Ilyen például a fővárostól nyugatra található Barahona városa, melynek kikötője számos más karibi országból fogad kompokat, rendelkezik belföldi repülőtérrel, és a közeli ökoturisztikai attrakciók miatt a maga nemében is népszerű desztináció. Itt az éves csapadék 1000 mm körüli, az esős napok száma csupán 71, a napsütéses órák száma meghaladja a 3200-at és júliusban és augusztusban a száraz évszakhoz hasonló mennyiségű eső esik.

Dominika déli partja általánosságban a fővárostól nyugat felé haladva egyre szárazabb. A Dominika déli partjára szervezett utazás szervezésekor eggyel kevesebb dologra kell figyelni: A hurrikánszezon itt egybeesik a déli part esős évszakával.